Про найбільш популярні види шахрайств та як убезпечитися від них йшлося на прес-конференції за участі заступника начальника Головного управління Нацполіції Вінниччини Сергія Чуби, керівника Подільського управління кіберполіції Сергія Шестопалюка та начальника управління карного розшуку Олександра Цимбалюка.

В сучасному світі шахрайство набуло значного поширення. Шахрайські схеми стрімко розвиваються та процвітають. Як правило, жертвами шахраїв стають звичайні люди, які піддалися емоціям, і яким у потрібний момент ніхто не підказав, як потрібно діяти.

Найчастіше вінничани потрапляють "на гачок" шахраям в Інтернеті та при розмовах з псевдобанкірами та "поліцією"

Як розповів заступник начальника Головного управління Нацполіції Вінниччини Сергій Чуба, у минулому році було розпочато 2118 кримінальних проваджень за фактами шахрайств, серед яких 481 вчинене шляхом купівлі-продажу товарів через мережу Інтернет. У 329 випадках зловмисники представлялись працівниками банків та отримували конфіденційну інформацію про платіжні картки, з яких потім знімали кошти. 76 жителів області та обласного центру намагались допомогти рідним «уникнути» відповідальності за бійки, вчинення ДТП та інші правопорушення за грошові винагороди.

Найчастіше вінничани потрапляють "на гачок" шахраям в Інтернеті та при розмовах з псевдобанкірами та "поліцією"

У січні поточного року поліція зареєструвала вже 148 шахрайств, з яких 58 вчинені шляхом придбання-продажу товарів на різних сайтах, у 11 випадках жертви отримали неправдиві відомості про затримання родичів правоохоронцями, 10 здійснені особами, які представлялися працівниками банку, 2 - пов’язані з перерахунком коштів для участі у розіграші автомобіля, 60 – іншими способами.

- Шахрайства, вчинені через мережу Інтернет, у банківській сфері та за допомогою мобільних телефонів останнім часом все більше набирають обертів. Велика кількість цих злочинів залишається нерозкритою, оскільки готуватися можуть в одному регіоні, виконуватися – в іншому, - розповідає начальник управління карного розшуку Олександр Цимбалюк. – До того ж є проблеми у документуванні причетності підозрюваних до вчинення шахрайств, пов’язані з процесуальним закріпленням розслідування. Так, працівники поліції два місяці документували групу шахраїв з трьох осіб, жертвами яких стали десятки вінничан.

Керівник Подільського управління Департаменту кіберполіції Нацполіції України Сергій Шестопалюк розповів присутнім про популярні схеми, якими користуються аферисти – фішинг, купівлю товарів через мережу Інтернет, повідомлення про виграш.

Найчастіше вінничани потрапляють "на гачок" шахраям в Інтернеті та при розмовах з псевдобанкірами та "поліцією"

Фішинг – шахрайство, метою якого є виманювання у довірливих або неуважних користувачів Інтернету персональних даних клієнтів інтернет-аукціонів, сервісів з переводу або обміну валюти, інтернет-магазинів. Шахраї використовують різні способи, які змушують користувачів повідомляти конфіденційні дані. Зловмисник відправляє своїй жертві нібито офіційні листи, спонукаючи користувача добровільно відправити йому конфіденційну інформацію. Найцікавішими для фішерів є імена користувача і паролі. За допомогою цих даних злочинці можуть видавати себе за володаря інформації і робити від його імені різні дії чи перекази грошових коштів. Одним з видів злочинної діяльності фішерів є блокуваня мобільного телефону громадян, який є похідним для доступу до почтових скриньок, рахунків, сторінок в соцмережах та інших інтернет ресурсах.

Найбільш розповсюдженою схемою, яку використовують шахраї у мережі Інтернет є купівля-продаж товарів на різних сайтах та у Інтернет-магазинах. Злочинець реєструється в Інтернет-магазині під вигаданим іменем, вказуючи одноразовий номер телефону. Після чого виставляє на продаж неіснуючий товар за ціною дешевшою за ринкову. Люди, які мають намір купити товар, телефонують до продавця, і він пропонує переказати завдаток на банківську картку. Отримавши кошти, злочинці вимикають телефон. Отже, перед тим, як купувати товар у Інтернет-магазині, поцікавтеся відгуками клієнтів, які вже скористалися послугами цього магазину. Сторінка відгуків є у кожному магазині всесвітньої мережі, який добросовісно виконує свої обов’язки перед клієнтами, і він сам зацікавлений у захисті своїх споживачів. Під час придбання товарів у Інтернеті розраховувайтеся накладеним платежем. Таким чином, ви дійсно переконаєтесь, що отримали саме той товар, що замовляли, і не залишитеся без грошей.

Найчастіше вінничани потрапляють "на гачок" шахраям в Інтернеті та при розмовах з псевдобанкірами та "поліцією"

Ще однією схемою, якою активно користуються шахраї - це шахрайства, пов’язані з банківськими картками. Незнайомець представляється представником банку та під різними приводами виманює реквізити банківських карток. Це може бути зміна ПІН-коду, додатковий захист свого рахунку, хтось намагається зняти гроші рахунку та ін. Отримавши відомості про вашу банківську картку, засекречені паролі, коди знімає з рахунку гроші.

Сергій Шестопалюк наголосив - нікому за жодних обставин не повідомляйте реквізити своїх банківських карток. Ні в якому разі не розголошуйте термін дії картки, 4 цифри на звороті картки, не передавати платіжну картку іншими особами для користування. Для оплати товарів чи послуг через мережу Інтернет використовувати окрему платіжну картку, так звану "віртуальну картку", з лімітом, яка передбачена тільки для цього та не дає змоги здійснювати з її використанням операції в торговельній мережі та зняття готівки.



Переглядів: 2849
Поширень: 0