Прокуратура Вінницької області виявила порушення законодавства і міжнародних норм щодо утримання громадян в ізоляторах тимчасового утримання (ІТУ), кімнатах для доставлених чергових частин міліції, приймачі-розподільнику УМВС, слідчому ізоляторі (СІЗО) і колоніях управління Держдепартаменту з питань виконання покарань.

Про це повідомили в прес-службі прокуратури Вінницької області, посилаючись на слова заступника прокурора області Геннадія Вівдіча.

Згідно з повідомленням, проведена перевірка вищезгаданих установ виявила, що органи внутрішніх справ не в повній мірі виконують вимоги Європейського комітету з питань запобігання катувань, нелюдської або принижуючої гідність поведінки, або покарання.

Вівдіч відзначив, що майже в усіх цих установах зафіксовані порушення. В кімнатах для доставлених мають місце факти утримання підозрюваних у ск5оєнні кримінальних злочинів разом з затриманими за адміністративні правопорушення. У слідчому ізоляторі численні випадки утримання разом в одній камері неповнолітніх з дорослими, або осіб раніше не судимих з тими, хто вже були судимі, і з рецидивістами, що є грубим порушенням закону.

Заступник прокурора області також відзначив, що в ІТУ у ряді випадків замість передбачених законом 3-х або 10-ти діб, затриманих громадян утримують більше місяця. Виявлено, що їм не завжди роз'яснюються їх права, не надаються побачення. Не поодинокі випадки, коли родичів затриманих не повідомляють про їх місце перебування. Затримані не завжди забезпечені умовами для нормального існування – не виводяться на прогулянки, іноді не видається постільна білизна, а в деяких випадках - і матраци. Зафіксований випадок, коли за наявності вільних камер три людини утримувалися в камері, розрахованій на двох.

Вівдіч особливо відзначив порушення з боку міліції і Департаменту виконання покарань законодавства щодо затриманих, хворих на туберкульоз. Їх не відправляють на лікування, і це створює передумови для швидкого розповсюдження хвороби серед інших затриманих або ув'язнених. У 2005 році в ІТУ органів внутрішніх справ утримувалося 89 осіб, хворих на туберкульоз, з них у п'ятьох була виявлена активна форма туберкульозу. Цього року таке лікування почато, але не всі ще пролікувалися: з 21 хворого з активною формою туберкульозу проліковано 10.

Крім того, заступник прокурора області сказав, що, в результаті порушення правил безпеки і охорони праці, відсутність належного контролю з боку адміністрації виправних колоній в 2005 році допущено 9 нещасних випадків з осудженими, у тому числі один з смертельним результатом. Цього року сталося 6 нещасних випадків.

У колоніях також істотно порушуються права осуджених і інтереси держави щодо їх залучення до праці. Сьогодні з майже 5 тис. працездатних осуджених працевлаштовано близько 1,5 тис.

У 35 міськрайвідділах внутрішніх справ області функціонує 26 ІТУ, 53 кімнати для доставлених, приймач-розподільник УМВС для осіб, затриманих за бродяжництво і 2 кімнати подібного типу в лінійному відділі міліції на ст. Козятин. Функціонує 8 установ виконання покарань. У місцях позбавлення волі утримується понад 6 тис. людей.

«УНИАН»


Переглядів: 2734
Поширень: 0