Минулого тижня виконкомом міської ради було розглянуто проект нової міської програми, яка допоможе колишнім учасникам бойових дій на Сході отримати соціальну та психологічну підтримку, а також, за потреби, працевлаштуватися у комунальні заклади та підприємства Вінниці. Щоб визначити реальні потреби та розробити більш конкретні заходи реалізації цього документу 15 лютого на базі Центру підтримки учасників АТО та їх сімей відбулося засідання круглого столу за участі громадських і волонтерських організацій, які опікуються питаннями учасників бойових дій. Далі проект програми буде винесено на розгляд сесії міської ради.

Третій рік на Донбасі тривають військові дії, і повернення учасників АТО до мирного життя потребує максимальної уваги і допомоги суспільства. Постійна психологічна напруга у військових умовах часто призводить до того, що після демобілізації військові зустрічаються з рядом проблем, а подекуди і нерозумінням суспільства. У них порушується соціальна взаємодія, виникають проблеми з працевлаштуванням, і, як наслідок, – втрачається інтерес до суспільного життя.

Щоб допомогти колишнім бійцям адаптуватися в мирному житті, у Вінниці розроблено цільову програму. Для того, щоб визначити загальний механізм реалізації її заходів та напрямки співпраці між різними службами та громадськими і волонтерськими організаціями сьогодні було проведено засідання круглого столу. Також у заході взяли участь АТОвці та волонтери, які подавали власні пропозиції до програми.

Із загальними напрямками документу присутніх ознайомив директор департаменту правової політики та якості міської ради Роман Бочевар. Загалом її заходи будуть направлені на психологічну підтримку, визначення потреб і надання соціальної допомоги учасникам АТО. Окрім того, програма передбачає сприяння у працевлаштуванні в комунальні підприємства та заклади Вінниці. «Ми розуміємо, що без залучення громадських та волонтерських організацій програму реалізувати неможливо. Тому до вирішення проблем АТОвців будуть залучатися структурні підрозділи міської ради, комунальні підприємства, волонтери та громадські організації», - каже Роман Бочевар.

Директор департаменту соціальної політики міської ради Лариса Попова розповіла, що на сьогодні у Вінниці діє комплексна програма "Основні напрямки соціальної політики в м. Вінниці". Від початку військових дій на Донбасі родинам загиблих з бюджету міста надається матеріальна допомога у розмірі 100 тис. грн, пораненим бійцям – 25 тис. грн. «На сьогодні вже 23 родини загиблих учасників АТО отримали цю матеріальну допомогу, а також 93 поранених АТОвців», - каже Лариса Попова. Окрім того, міська рада намагається по можливості якомога більше допомогти родинам загиблих. Діти з таких сімей у школах забезпечуються харчуванням безкоштовно, перед новим навчальним роком їм було придбано шкільну та спортивну форму. Окрім того, 22 родинам надано додаткову матеріальну допомогу як сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах. А з початку цього року усі військові, які йдуть служити в АТО, будуть застраховані​.

АТОвці звертаються з різними проблемами. Їх психологічною підтримкою займається Вінницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Відповідно до нової програми на цей підрозділ буде покладено багато заходів, які стосуються психологічної підтримки учасників бойових дій та їх соціалізації після повернення до мирного життя. З 1 березня працівники Центру будуть здійснювати також прийом АТОвців у Прозорому офісі по Соборній, 59.

Після представлення основних напрямків програми розпочалася дискусія учасників круглого столу. «До нас постійно приходять учасники бойових дій. І, повірте, що якщо вони тільки зможуть працевлаштуватися, більшість проблем зникнуть самі собою, в тому числі і посттравматичні», - каже відома волонтерка, президент ГО «Мольфар» Юлія Вотчер. Цю думку підтримав і голова Громадського об’єднання «Асоціація ветеранів, інвалідів та волонтерів АТО» Леонід Гуменний: «Головне знайти роботу. Бо коли хлопці повертаються, то, як правило, кажуть, що я тут нікому не потрібен і краще повернутися назад».

Тому нова програма включатиме заходи не тільки з реабілітації та соціалізації АТОвців, а й їх працевлаштування у комунальні підприємства та заклади бюджетної сфери. Тільки в цьому році планується, що до міських закладів, установ та підприємств можливе влаштування на роботу до 50 учасників АТО. Наразі проводиться моніторинг вакантних посад у комунальних підприємствах. За умови відповідності кваліфікаційним вимогам пріоритет при взятті на роботу буде надаватися саме АТОвцям.

Прогнозується, що дана програма, а її виконання заплановане на чотири роки, підвищить рівень соціального захисту колишніх учасників бойових дій, дасть можливість їх сім’ям отримати додаткові соціальні гарантії, а також покращить психологічний мікроклімат у родинах захисників, які повертаються до мирного життя. ​



Переглядів: 2925
Поширень: 0