У Вінниці змінився порядок проведення капітальних ремонтів житлового фонду на умовах співфінансування. Тепер співвласники самі замовляють проектно-кошторисну документацію і при розробці проекту мають можливість вибору матеріалів. Як і раніше, міська рада фінансуватиме 70 % від вартості робіт, 30 % - мешканці. Але, якщо підрядник через ProZorro запропонує нижчу ціну – міська рада так і сплатить 70 % від кошторисної ціни, а мешканці – тільки залишок від реальної. Про це йшлось сьогодні під час брифінгу у міській раді.

На сесії, яка відбулась 24 лютого було внесено зміни до Програми реформування, розвитку та утримання житлово-комунального господарства.

«Капітальний ремонт на умовах співфінансування проводиться у Вінниці з 2009 року. Враховуючи досвід, який ми отримали за ці роки, для вдосконалення роботи до Програми були внесені зміни. В цьому році скористатися можливістю проведення капітального ремонту житлового фонду на умовах співфінансування зможуть будинки і ОСББ, які є підписантами Меморандуму про співпрацю або ж управлінські компанії (житлово-експлуатаційні підприємства), які підписали цей Меморандум», – каже в.о. директора департаменту житлового господарства міської ради Роман Фурман.

Як розповів Роман Фурман, є два формати використання коштів міського бюджету на капітальний ремонт та заходи з енергозбереження. «Перший – це виключно на умовах співфінансування для будинків, які обслуговуються житлово-експлуатаційними підприємствами і ОСББ. Другий – для будинків, у яких зареєстровані ОСББ, міська рада гарантує виконання ремонту одного з видів конструктивних елементів незалежно від його загальної вартості, безкоштовно для мешканців. А в подальшому такі будинки можуть долучатись до програми по співфінаснуванню робіт капітального ремонту і впровадженню заходів з енергозбереження», – зазначив Роман Фурман.

Відтепер мешканці багатоповерхівок самі обиратимуть матеріали для капітальних ремонтів

Щодо змін, то раніше департамент житлового господарства замовляв проектно-кошторисну документацію, в якій прописувалися необхідні матеріали для проведення робіт. Зараз – департамент видає тільки дефектний акт, де прописано перелік робіт, які потрібно зробити у будинку. Проектно-кошторисну документацію співвласники замовляють самі, і при розробці проекту є можливість вибору матеріалів. Кошти, витрачені на виготовлення проектно-кошторисної документації будуть зараховані у частку мешканців по співфінаснуванні. Далі департамент подає проект на ProZorro.

Щодо часток, які сплачують сторони на умовах співфінансування, вони залишились незмінними: 70 % – міська рада і 30 % – мешканці. Але, якщо підрядник через на ProZorro запропонував нижчу ціну – міська рада так і сплачує 70 % від кошторисної ціни, а мешканці – залишок від реальної. На умовах співфінаснування можна робити капітальний ремонт конструктивних елементів будинку, а саме – покрівлі, інженерних мереж, стиків зовнішніх панелі будинків. Також – ремонтувати ліфти, замінювати вікна на сходових клітинах, утеплення фасадів багатоквартирних будинків.

«В цьому році у нас вже є значна кількість будинків, які хочуть продовжити роботи з утеплення та провести інші ремонти. Ми приступимо до цього при настанні відповідних погодних умов. Люди, яких цікавить інформація щодо Програми по співфінансуванню, можуть звертатись для довідок за телефонами: 59-52-19, 59-51-24», – зазначає Роман Фурман.

Довідка

У Вінниці з 2016 року затверджено Меморандум про співпрацю та взаєморозуміння, який запропоновано підписати всім житлово-експлуатаційним підприємствам і управляючим компаніям, які є на ринку місті Вінниці з управління житловим фондом і будинками ОСББ які самостійно управляють і обслуговують житловий фонд. На сьогодні у Вінниця даний Меморандум підписали 10 управляючих компаній та 40 ОСББ.

При розробленні Меморандуму була закладена ідея забезпечити задоволеність від його підписання всіх учасників. Перш за все це є гарантією для мешканців багатоквартирних будинків, що вони співпрацюють з надійними партнерами по управлінню житловим будинком. Підписавши меморандум люди мають можливість залучити кошти міського бюджету на впровадження заходів з енергозбереження в їхніх будинках а також на проведення капітального ремонту житлового фонду.



Переглядів: 2234
Поширень: 0