У Вінниці відбулася зустріч представників інститутів громадянського суспільства з представниками структурних підрозділів ОДА щодо створення інтерактивної карти-реєстру дітей з обмеженими можливостями, які проживають на території Вінницької області. Новація буде пілотним проектом в Україні і матиме розділи по віку та географії проживання дітей з інвалідністю.

Наразі у Вінницькій області зареєстровано 6723 таких дітей; у Вінниці, зокрема, - 2200. Якщо у обласному центрі батьки малечі з інвалідністю об’єднуються в громадські організації, спілкуються з представниками влади, виборюють можливість інклюзивного навчання, то у віддалених селах такі дітки, в основному, знаходяться у закритому середовищі.

Ми розуміємо, що діти з інвалідністю краще адаптуються в соціумі, але ментальність жінок у великих містах та у маленькому селі відрізняється. Батьки продовжують віддавати дітей з особливими потребами у інтернати (які тепер називатимуться навчально-реабілітаційними центрами) -  зазначив начальник управління загальної середньої, дошкільної освіти та виховної роботи Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Володимир Буняк.

Створення інтерактивної карти-реєстру дітей з обмеженими можливостями допоможе краще орієнтуватися, де потрібно докласти більше зусиль та уваги соцслужб для соціалізації таких діток. Таким чином можна буде збирати інформацію від соціальних та освітніх служб про потреби різних вікових категорій.

У Вінниці ініціювали створення інтерактивної карти-реєстру дітей з обмеженими можливостями

Ми батьки нового покоління. Ми хочемо, щоб наші діти були інтегровані в суспільство, яке ще не готове нас приймати. Моя дитина в 4.5 роки знає стільки ж, як​ інші діти. Все ж, ми бачимо спротив системи, тому давайте змінювати щось, - прокоментувала Наталя – мама дитини з синдромом Дауна.

Гострою проблемою на Вінниччині та й загалом по Україні є доступність інклюзивної освіти. Те, що в 33й та 6й школах є спеціально обладнані ліфти для дітей з інвалідністю не робить їхній процес навчання полегшеним. Батьки дітей з особливими потребами зазначають, що вони готові писати соціальні проекти, залучати різноманітних спеціалістів, якщо їхньому чаду створять умови для соціалізації. Також важливо проводити спеціалізовані бесіди з батьками, які соромляться своїх хворих дітей і віддають їх до інтернатів, де вони не можуть повноцінно інтегруватися в суспільство.

Розробкою карти займатимуться представники громадських організацій за підтримки Департаменту інформаційної діяльності ОДА, Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації та  Департаменту освіти Вінницької міської ради.



Переглядів: 2172
Поширень: 0