Планує Вінницька міська рада на найближчій сесії, 10 листопада цього року. Згідно проекту рішення сесії відтепер квартальні комітети будуть фінансуватись безпосередньо з міського бюджету, оминаючи районні ради. Таким чином «де-юре» - дотримується принцип субсидіарності та «де-факто» делегуються окремі повноваження міської ради квартальним комітетам.

    До сьогодні голови квартальних комітетів вважались працівниками районних рад, не мали статусу юридичної особи та були наділені повноваженнями, делегованими районними радами. Відтепер правило «зіпсованого телефону» змінилось.


    Звичайно, все нове безболісно не проходить - і на зустрічі з головами квартальних комітетів представники райрад намагалися переконати, що їх позбавляють прав та повноважень, та заступник міського голови Андрій Рева заперечив ці припущення.

    «Мова йде лише про те, щоб до вирішення проблем мешканців міста залучити органи самоорганізації населення, як найбільш наближені до народу», - сказав він.
    До речі, саме за цим принципом формувались повноваження «знизу – догори» органів самоврядування у Польщі, де спочатку створювались повіти, потім – гміни, і нарешті – воєводства. Субсидіарність покладена в основу законодавства Європейського союзу і є базовою вимогою Європейської хартії про місцеве самоврядування.

Л.Лесик


Переглядів: 2324
Поширень: 0