Схеми мають вигляд електронної мапи, яка є своєрідним технічним паспортом тепломереж. Цей програмний продукт визначає можливості модернізації системи теплозабезпечення міста і дозволить спростити організацію ведення аварійних і планових робіт на теплошляхах обласного центру.

Інженерна інфраструктура міста є застарілою і система міського теплозабезпечення – не виняток. На сьогоднішній день майже половина котелень міста, які забезпечують теплом понад 70% городян, перевищили свій термін експлуатації та мають застаріле обладнання. Через незадовільний стан тепломереж втрати теплової енергії на шляху до споживача подекуди досягають 30%.

Уже чотири роки міська влада планомірно здійснює реконструкцію та модернізацію котелень і теплошляхів. Результати уже відчутні. Так, якщо за зимовий сезон 2005-2006 років довелось ліквідовувати більше 300 поривів та аварійних ситуацій, то цієї зими їх поменшало більш ніж наполовину. Практично у всіх багатоквартирних будинках міста відновлено централізоване опалення, а гаряча вода подається протягом цілого року.

Зусилля по модернізації системи теплопостачання дозволяють також стримувати зростання вартості послуг для мешканців міста. Іще чотири роки тому економічно обґрунтовані тарифи вінницьких підприємств теплоенергетики входили до трійки лідерів в Україні. Сьогодні Вінниця знаходиться вже на 7-8 сходинці.

У мерії розраховують, що об’єднання минулої осені двох найбільших підприємств-постачальників тепла та гарячої води городянам («Вінницяміськтеплоенерго» та «Вінницьких теплових мереж»), а також повернення у комунальну власність котельні по вул. Карла Маркса, яка до того орендувалась приватною структурою, - відкриває нові можливості для комплексної модернізації усієї системи теплозабезпечення міста. В результаті будуть зменшені витрати на формування тарифів для населення, що дозволить здешевити ці послуги. «Ми сьогодні знаходимося на найнижчих в Україні тарифних сходинках по воді і каналізуванню, другий етап – теплозабезпечення і гаряче водопостачання. Ті заходи, які ми провели наприкінці минулого року, дозволять зробити певний перерахунок за теплопостачання в період 2009-2010 років уже після завершення цього опалювального сезону», - зазначив на засіданні міськвиконкому міський голова Володимир Гройсман.

Як уже повідомлялось, восени Вінниця стала учасником проекту по модернізації системи теплопостачання міст, який підтримує USAID. Ще одним кроком у цьому напрямку стало затвердження виконкомом міської ради схеми перспективного розвитку системи теплозабезпечення Вінниці. Його розробку на основі Генерального плану розвитку міста здійснили фахівці ВАТ «Науково-промислове об’єднання «Рассвет-Енерго».

Схема має вигляд електронної мапи міста у масштабі 1:500. Сюди внесені усі теплові мережі та теплові пункти з температурними параметрами та схемами. Передбачається поступова заміна застарілого обладнання на сучасні котли з технологією утилізації тепла димових газів, розширення використання нетрадиційних видів палива і технологій (утилізацію твердих побутових відходів, мулових осадів очисних споруд, торфу та низько потенційного тепла каналізаційних стоків з встановленням теплових насосів, що забезпечить знезараження стічних вод, які потрапляють в річку Південний Буг), створення у будинках індивідуальних теплових пунктів для автоматизованого регулювання температурних режимів залежно від погодних умов тощо.

Реалізація цих заходів дозволить скоротити об\'єми споживання природного газу та електроенергії. Крім того, проведення цього комплексу робіт гарантуватиме стабільне та якісне забезпечення жителів міста, підприємств і організацій теплом в опалювальний сезон і гарячою водою упродовж усього року. В результаті модернізації і реконструкції котелень також скоротяться викиди шкідливих речовин, що сприятиме поліпшенню екологічної ситуації в місті. Як зазначив Володимир Гройсман, пріоритетом зусиль, які здійснюються уже 4 роки, є забезпечення високої якості послуг по теплозабезпеченню і зменшення їх вартості: «Рішення прийнято і ми будемо рухатись далі над його впровадженням».


Переглядів: 3425
Поширень: 0