На обліку служби у справах дітей наразі перебуває 272 дітей-сиріт та хлопчиків і дівчаток, позбавлених батьківського піклування. Останніми роками спостерігається тенденція до зменшення кількості дітей даних категорій. В поточному році у Вінниці вже усиновлено десять хлопчиків та дівчаток, а також – створено одну прийомну сім’ю та планується створення ще однієї.

Служба у справах дітей міської ради проводить роботу щодо вирішення проблем соціального захисту дітей, особливо сиріт та позбавлених батьківського піклування. «Служба проводить роз’яснювальну роботу щодо можливості влаштування дітей до сімейних форм виховання (усиновлення, опіка або піклування, прийомні сім’ї, патронат). Громадянам та сім’ям, які бажають усиновити або взяти на утримання і виховання дітей надається всебічна допомога у підготовці необхідних документів, встановленні психологічного контакту з дітьми. При виявлені дитини, яка залишилась без піклування батьків, вживаються всі можливі заходи щодо тимчасового влаштування її у сім’ю родичів або знайомих задля попередження направлення до інтернатних закладів», – каже начальник служби у справах дітей міської ради Людмила Шафранська.

На сьогоднішній день на обліку служби у справах дітей перебуває 272 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Спостерігається тенденція до зменшення кількості хлопчиків та дівчаток даної категорії, адже на початок 2013 року їх було 333. Стабільно зменшується кількість дітей, позбавлених батьківського піклування, так званих соціальних сиріт, які мають біологічних батьків чи хоча б одного з них. Наразі у Вінниці функціонує 20 прийомних сімей, в яких виховується 24 дитини та троє із числа дітей-сиріт. Протягом 2016 року у місті створено 3 прийомні сім’ї, до яких влаштовано 5 дітей. У поточному році вже створено одну прийомну сім’ю та планується створення ще однієї.

На контролі у службі у справах дітей перебуває 179 усиновлених дітей. Протягом останніх років динаміка національних усиновлень в державі в цілому, знижується. Однак у Вінниці, лише протягом чотирьох місяців поточного року, вже усиновлено 10 дітей. «На обліку служби перебуває 15 подружніх пар та 1 особа-кандидат в усиновлювачі. З яких 12 виявляють бажання усиновити здорову дитину до 3, 5, максимум 10 років. Однак більшість з них, не зважаючи на роз’яснювальну роботу, яку проводять працівники служби, не виявляє бажання на даний час прийняти у свою сім’ю на правах рідної, підопічної чи прийомної дитини, цих дітей. Причиною є стан здоров’я та вік: 11 з них є важкохворими, 50 - старші 10 років. 36 з них мають братів та сестер, а громадян, які б виявили бажання прийняти у сім’ю хворих, дорослих дітей або 2-х чи більше дітей фактично немає», – каже Людмила Шафранська.

В останні роки особлива увага приділяється поверненню дітей, позбавлених батьківського піклування, до рідної сім’ї, влаштуванню дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, у сім’ї родичів. Починаючи з 2015 року 15 дітей повернуто батькам. Покращенню ситуації сприяє продовження співпраці з МЦСССДМ у напрямку реінтеграції новонароджених дітей, від яких відмовились батьки, у сімейне оточення. Протягом 2016-2017 років 12 новонароджених дітей, матері яких мали намір відмовитись від них, залишилися у біологічних родинах.

Діти, які залишились без піклування батьків, активно залучаються до громадської та гурткової роботи в загальноосвітніх школах і позашкільних закладах, щорічно безоплатно забезпечуються шкільною та спортивною формами і безоплатним одноразовим харчуванням в закладах загальної середньої освіти протягом всього терміну навчання, щорічно оздоровлюються в одному з дитячих оздоровчих таборів на узбережжі Чорного моря та пришкільних таборах.



Переглядів: 2079
Поширень: 0