І, на перший погляд, безневинний бізнес продажу весняних квітів та черемші (цибуля ведмежа) несе за собою значні негативні наслідки для природи. Обсяги торгівлі ними іноді набувають просто злочинного характеру, а тому необхідно нагадати, що занесені до Червоної книги України види рослин, підлягають особливій охороні на всій території України, тобто за будь-яких обставин збір в природі та торгівля ними заборонені і до того ж караються законом.

В період таких масових торгівель Державна екологічна інспекція у Вінницькій області організовує проведення операції «Первоцвіт». До рейдових перевірок залучаються працівники МВС, обласного управління лісового та мисливського господарства, а також ЗМІ та громадськість. В свою чергу інспектори, виявивши порушення природоохоронного законодавства, складатимуть протоколи про адміністративні правопорушення і передаватимуть їх на розгляд відповідним судовим органам.

Згідно такс для обчислення розміру компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, з числа видів занесених до Червоної книги України, порушникам доведеться сплатити заподіяну природі шкоду за кожну трав’янисту рослину від 9 до 15 гривень. Крім того, нагадаємо, що відповідно до ст. 90 КУпАП знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 510 грн. і на посадових осіб – від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого.

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області звертається з проханням до всіх громадян – проявити свою екологічну свідомість та допомоготи спеціалістам екологічної інспекції зберегти такі прекрасні дари природи.

Пам’ятайте, купуючи букетики первоцвітів, ми стимулюємо продавців-порушників до ще більшого збору цих рослин у наступні роки, адже є попит – є і пропозиція. А до 8-го березня жінкам буде не менш приємно отримати придбаний у магазині горщик із декоративними крокусами чи гіацинтами. Тільки наша особиста відмова від купівлі зникаючих квітів дасть їм шанс рости і квітувати щовесни.


Переглядів: 3096
Поширень: 0