На сьогоднішній день в обласному центрі існує 161 ОСББ. У такі об’єднання можуть організуватись усі без винятку мешканці багатоповерхівок. Ведеться робота по створенню ОСББ в колишніх та існуючих гуртожитках, де люди приватизували свої кімнати.

Переважна більшість ОСББ мають від 3-х до 35-ти квартир (86 об’єднань) і, як правило, вони створюється з метою виведення малоквартирного будинку з житлового комплексу та приватизації прилеглої до нього земельної ділянки. У Вінниці вже 43 об’єднання скористались своїм правом та приватизували прибудинкові території для використання за призначенням. 90 ОСББ - утримують на своєму балансі житловий комплекс і самостійно ведуть фінансово-господарську діяльність. Інші будинки обслуговуються житлово-експлуатаційними конторами комунальної та приватної форм власності.

Діючі об’єднання постійно підтримуються міською владою. Відділ розвитку ОСББ управління житлового господарства регулярно надає допомогу по вирішенню проблемних питань щодо утримання та обслуговування житлових будинків. Втім, не всі проблеми знаходяться в компетенції міської влади. Один з активних та ефективних керівників ОСББ Микола Соколов розповідає, що досить великою проблемою є неповернення державним бюджетом коштів по пільгах. Очолюване ним ОСББ «Чайка-Чехова» має непогашеного боргу 45 тисяч гривень. «Ми безсилі у цьому питанні, - говорить Микола Соколов. – Але є й позитив. Наприклад, ми самі вирішуємо, хто буде виконувати ремонтні роботи, самі плануємо витрати, у нас своя котельня і ми, відповідно, самі формуємо тариф на тепло. У нас все організовано згідно діючих вимог до роботи ОСББ і люди знають, до кого стукати у двері, коли є питання».

ОСББ мають іще одну перевагу. Рішенням виконкому від 28 травня 2009 року № 1107 «Про шляхи забезпечення вчасного капітального ремонту житлового фонду м. Вінниці» передбачено першочергове виконання капітального ремонту на житлових будинках, де створено та функціонує ОСББ з обов’язковим укладенням договору на подальшу передачу будинку на баланс об\'єднання. Таким чином, відділом розвитку ОСББ було ініційовано виконання капітального ремонту шиферної покрівлі на суму 32 тис. грн. житлового будинку по вул. Міліційній, 9 (ОСББ “Каштан-9”). А також опрацьовано та включено в перелік виконання капітального ремонту на 2010 рік ще два об’єднання: ОСББ “Велика родина - 240” (вул. Пирогова,59А) та ОСББ “Мажайськє” (1-й пров. Київський,59). Втім, претендувати на капітальний ремонт поза чергою можуть й інші будинки, мешканці яких виявлять бажання співфінансувати роботи.

Вінницький міський голова Володимир Гройсман вважає, що з допомогою ОСББ з’явилась можливість вивести житловий комплекс міста на якісно новий рівень. «Поки ми не знайдемо ефективного власника, яким є мешканець, і не створимо ОСББ, ми не зможемо навести лад в житловому господарстві, - говорить Володимир Гройсман. – Люди мають усвідомити, що вони є повноцінними власниками будинків і можуть самі керувати усіма процесами».

За словами мера, влада й надалі буде підтримувати та супроводжувати уже існуючі ОСББ, надаватиме методичну і консультаційну допомогу ініціативі мешканців об’єднуватись у ОСББ. А також підтримуватиме створення нових об’єднань. Для того, аби старші по будинках і керівники ОСББ могли між собою спілкуватися і ділитись досвідом, міський голова розпорядився щомісяця організовувати для них зустрічі.


Переглядів: 3642
Поширень: 0