Чимало юних дарувань переконалися не тільки у щедрості його організаторів, а й важливості заходу. Для дітей слушна нагода самореалізації, де творчий політ їх фантазії виходить за межі усіх широт і меридіанів людської фантазії. Для тих, чия турбота про безпеку дорожнього руху, виховання свідомого молодого покоління визначає не тільки службовий обов’язок, а й життєва позиція, ще одна можливість побачити об’єктивну оцінку праці на ниві пропаганди Правил і безпеки дорожнього руху.

Цього року організатори Всеукраїнського заходу дещо ускладнили завдання, запропонувавши дітям зазирнути у майбутнє. І хто знає, можливо з часом, їх фантазії знайдуть реалізацію не тільки у технічному забезпеченні Державтоінспекції, а й у простих життєвих істинах, до яких прагне людство у побудові гармонійного і цивілізованого суспільства, у основі якого стоїть доброзичливість і щирість, любов і взаємоповага... Врешті, не дарма ж кажуть, що вустами дітей говорить істина. Тож, яка вона, ДАІ майбутнього?

Своєрідний плід творчості на задану тему визрів у дітей, які зовні нічим не відрізняються від решти однолітків. Вони навчаються і живуть, працюють і розмовляють, танцюють і співають. Щоправда по особливому, мовою жестів і серця. А значить щиро.

ДАІ майбутнього

Цей світ вони не чують, але не втрачають надії бути почутими, незважаючи на гірку долю сирітства, яка зібрала їх у єдиній в Україні Піщанській школі-інтернаті, що на Вінниччині.
У їхньому великому будинку напрочуд тихо. Тут немає того задиристого галасу шкільної дітвори, яка стрімголов несеться з класу в клас між уроками. Натомість пильний погляд допитливих і світлих оченят, які світяться від щирої радості і гостинності.

- «Доброго дня», «ласкаво просимо», – старанно промовляли жестами хлопчики і дівчатка. Невисокого зросту юнак вимовив вголос фрази дещо протяжно, але чітко. Кілька дітей підхопили його і повторили привітання. Дитяча безпосередність і пильний погляд проймали не тільки серце, а й душу.
Оце такої, - подумала я, - сьогодні іспит будемо складати ми, а не діти. І тема та сама, про життя, любов і безпеку.

У актовій залі, куди нас провели, чекала решта дітей. У костюмах казкових героїв зі щедрою посмішкою на вустах вітали вони працівників Державтоінспекції, які прийшли провести урок з безпеки дорожнього руху і розповісти про конкурс малюнка, який єднає дітей всієї України.
- Наші діти щирі і талановиті, - поділився директор школи-інтернату для глухих дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування Олексій Пальчик. - Мовою свого серця вони хочуть вам розповісти про правила дорожнього руху і життя.

ДАІ майбутнього

Вже за якусь мить на маленькій сцені затишної зали розгорнулося ціле театралізоване дійство, в якому приймали участь усі 46 вихованців від 4 до 18 років. Діти співали і танцювали у такт музики, яку, можливо, більшість з них не чула. Але хіба це так важливо, коли сердечко маленької людини співає і складає свою мелодію, мелодію радості і щастя, коли тебе люблять і радуються тобою. Коли ти потрібний.
Розчинившись у дитячій творчості, час збіг швидко. Наші серця відігрілись під промінчиками дитячої любові, а щедрі аплодисменти зігріли руки. На душі стало так затишно і спокійно, що втома від тригодинної дороги зникла. Лише дитячі оченята не знаходили спокою, все запитували нас, чи сподобалося. Ми дякували дітям, а вони нам.
- За що? – запитала директора.
- Що були уважні.

Про конкурс малюнка діти дізналися із засобів масової інформації, тому чекати на офіційне запрошення для участі у ньому не стали. Нас провели у шкільний коридор, де біля прапору школи, символічних оберегів, ікон, діти створили галерею власних робіт.
- Але що це? - занепокоїлася я, напошепки запитавши директора. - Тема конкурсу цього року інша.
- Все гаразд, - спокійно відповів Олексій Ілліч, - діти бачать майбутнє у гармонії, у добрих стосунках усіх учасників дорожнього руху і працівників ДАІ, взаємоповазі і щиросердності усіх людей. Вони вважають, що у майбутньому науково-технічний прогрес відійде на другий план, а людина – буде на першому. Тому й різницю між сьогоденням і майбутнім можна розгледіти в очах наших дітей. Це надія.

І дійсно. Щоб побачити майбутнє, потрібно пильно подивитися у себе і на наших дітей, які з величезним терпінням, любов’ю і вірою, що все буде добре, зазирають нам у вічі і промінчиками свого тепла проливають світло у наші зачерствілі душі. Вони вірять, що їх мрії про щасливе життя не розіб’ються об холодні скелі байдужості і відстороненості.

ДАІ майбутнього

- Знайти себе у житті нашим діткам не легко, - розповів Олексій Пальчик. – Їх природна особливість спонукає глибше пізнавати внутрішній і оточуючий світ, що сприяє розвитку талантів у дітей. У нас хлопчики гарно вишивають, в тому числі бісером. Ось погляньте.
Директор провів нас у кімнату, сповнену українського фольклору, традицій і духу. Праворуч всю стіну утворюють стелажі, на яких розміщені дитячі роботи. Ліворуч – відтворений куточок української хати з вишитими рушниками та сорочками, подушками та простирадлами.
- Все це праця наших дітей, - з неприхованою гордістю показав руками Олексій Ілліч. - Наш Олександр Уклеїн цього року переміг на Шевченківському конкурсі малюнка. Більшість дітей займається спортом і показують гарні результати, у нас багато дипломів і кубків різного рівня змагань з волейболу. Звичайно, нагорода не мета, а лише віра, прагнення до мети. По закінченню школи наші випускники частіше знаходять себе у швейній, столярній справі, хтось у сільському господарстві. Але кожен з них має свою заповітну мрію, яка може з легкістю реалізуватися. Саме про це вони і малювали.

- Юні вінничани надзвичайно талановиті, - переконаний результатами минулорічних конкурсів начальник служби профілактичної роботи підполковник міліції Володимир Мотичко. - У роботі з дітьми важлива щирість і чесність. Незважаючи, що цей конкурс Всеукраїнський, ми щоразу знаходимо можливість відзначити дітей і на районному та обласному рівнях, це збільшує шанси юних дарувань бути заохоченими за гарну працю, що, в свою чергу, підвищує їх активність. У попередні роки вінничани направили найбільшу кількість малюнків і, як результат, у 2006-2008-их здобули по три призових місця на всеукраїнському рівні.

- Цей конкурс завдання не тільки для дітей, - поділився враженнями заступник начальника Управління ДАІ Вінницької області полковник міліції Павло Солоненко. – Це гарна робота і для нас, дорослих - побачити і правильно оцінити намальоване. Адже в дитячих роботах плід нашої, суспільної праці. Тож тепер від усіх нас залежить, що буде в майбутньому: людьми керуватимуть бездушні залізяки - НЛО і гуманоїди, про що також малюють діти, чи в основу взаємостосунків увійдуть щиросердна і сумлінна взаємоповага, любов і турбота.

Керівництво Управління Державтоінспекції Вінниччини на професійне свято уже запросили своїх підшефних вихованців Піщанської школи-інтернату. Діти матимуть можливість ознайомитися зі спеціальною службовою технікою, відчути себе у ролі вартових доріг за кермом службових автомобілів. А ще, юні дарування за неоціненний вклад у напрямок роботи Державтоінспекції будуть відзначені і заохочені цінними подарунками і надзвичайною смакотою: на дітей чекатиме святковий пиріг.

На щире запрошення діти відгукнулися схвально. З неофіційного джерела нам стало відомо, що у День професійного свята правоохоронцям вони привезуть справжній нечуваний і ще небачений концерт. Що ж, з нетерпінням чекаємо 14 квітня.

Тетяна Яцко, співробітник служби профілактичної роботи


Переглядів: 7133
Поширень: 0