Індексація пенсій запроваджена як захист пенсійних виплат від інфляції. Це – світова практика. Подібний захист пенсій від знецінення існував і до проведення пенсійної реформи, але тільки на папері, оскільки відповідна законодавча норма була заморожена. Уряд запропонував нові правила перерахунку пенсій, які дійсно відповідають економічним реаліям, більш ефективно захищають пенсійні виплати від зростання цін і підтягують розміри пенсій до зростаючих зарплат.

Чому за нових правил індексації пенсій виплати зростатимуть швидше? Дійсно, за раніше діючими правилами індексація враховувала 100% інфляції. Але, по-перше, пенсії індексувалися лише для непрацюючих пенсіонерів. Тим, хто продовжував працювати, пенсії з поправкою на інфляцію не перераховувались. По-друге, індексація проводилася тільки якщо інфляція (з початку року і на момент перегляду пенсії) перевищувала 3%. Якщо ціни зростали повільніше, то і пенсія не перераховувалася. Зростання зарплат не враховувалося взагалі, що тільки збільшувало розрив між пенсіями і зарплатами. І, нарешті, по-третє, індексації підлягала не вся пенсія, а лише її частка в розмірі прожиткового мінімуму.

Як індексуються пенсії?

За новими правилами при індексації буде враховуватися 50% інфляції і 50% росту середньої зарплати по країні за останні три роки. Таким чином буде ліквідовано ганебну практику нарощування розриву між розмірами пенсій в залежності від року їх призначення. Індексуватиметься вся сума, яку отримує пенсіонер. Відтак, пенсії зростатимуть швидшими темпами. Працює пенсіонер чи ні жодним чином не впливатиме на проведення індексації. Тобто пенсії індексуватимуть всім.



Переглядів: 5177
Поширень: 0