Кіберполіція та Головне управління Нацполіції у Вінницькій області протидіють інтернет-шахраям та спрямовують зусилля на запобігання вчиненню правопорушень, пов’язаних із шахрайським заволодінням коштами вінничан. На території Вінниччини стартувала операція під умовною назвою «Трикстер».

З 30 жовтня по 30 листопада на території Вінницької області проводяться загальнодержавні профілактичні заходи під умовною назвою "Трикстер". Метою проведення цих заходів є активізація з розкриття зареєстрованих фактів шахрайства з використанням всесвітньої мережі Інтернет. Аналіз злочинів, вчинених в кіберпросторі, показав, що третина з них становлять незаконні заволодіння коштами громадян з використанням Інтернет-мережі.

Найбільш популярною схемою, якою користуються нині аферисти – є фішинг, метою якого є виманювання у довірливих, або неуважних користувачів Інтернету персональних даних клієнтів інтернет-аукціонів, сервісів з переводу, або обміну валюти, інтернет-магазинів. Фішинг-зловмисник відправляє своїй жертві ніби-то офіційні листи, спонукаючи користувача добровільно відправити йому конфіденційну інформацію. Найцікавішими для фішерів є імена користувача і паролі. За допомогою цих даних злочинці можуть видавати себе за володаря інформації і вчиняти від його імені різні дії.

Не втрачають своєї актуальності і шахрайства з банківськими картками в мережі Інтернет з подальшим заволодінням коштами на рахунках громадян, у сфері купівлі товарів через Інтернет-магазини та он-лайн оголошення, повідомлення про виграш автомобіля, або іншого цінного подарунку - щоб забронювати «свій виграш», слід переказати гроші на продиктований шахраєм номер картки. Після переказу грошей, зловмисник перестає відповідати на дзвінки.

Загалом за 10 місяців 2017 року було зареєстровано більше 100 кримінальних проваджень, в тому числі 84 за матеріалами кіберполіції за фактами шахрайств, вчинених шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.



Переглядів: 2285
Поширень: 0