Періодичні медичні огляди, на думку фахівців, є важливою профілактичною складовою збереження здоров\'я населення. Саме за їх допомогою можна забезпечити своєчасну діагностику загальних, професійних та інфекційних захворювань. У Вінниці періодичні медогляди проходять люди, які працюють в шкідливих умовах, постійно контактують із продуктами харчування та великою кількістю людей. Вони повинні проходити медогляд перед прийомом на роботу та періодично протягом трудової діяльності

На сьогоднішній день медичні огляди здійснюються в 11-ти медично-профілактичних установах Вінниці. Головний державний санітарний лікар м. Вінниці Олександр Сорочан розповів, що результати таких перевірок стану здоров\'я дають можливість чітко визначати, чи може людина працювати у тих чи інших умовах. Окрім цього у місті існує проблема із організацією належних умов праці робітників. «За результатами перевірок було виявлено, що майже на кожному п\'ятому робочому місці не створені належні умови, - говорить Олександр Сорочан. - У 2008 році понад дев\'ять відсотків обстежених робочих місць не відповідали вимогам, минулого ж року цифра збільшилась до 19%. Проте актуальним питанням на сьогоднішній день залишається якість проведення медичних оглядів.»

За результатами аналізу проведених перевірок було виявлено, що досить часто під час періодичного медогляду працівник отримує висновок лікувального закладу про придатність до роботи. Через короткий проміжок часу, при особистому зверненні такого працівника до лікарні, виявляється, що стан здоров\'я не дозволяє йому працювати на займаній посаді. Крім того, такий працівник може спричинити розповсюдження небезпечних захворювань серед населення.

Основними напрямками у поліпшенні стану організації та здійснення медоглядів певних категорій населення, медики вважають налагодження співпраці між лікувально-профілактичними установами та органами держсанепіднагляду. Крім того, медогляди планують проводити за територіальним принципом щодо розміщення підприємства чи установи. Більш ретельний медогляд мають проходити водії, які щодня обслуговують населення або працівники, які контактують з харчовими продуктами.

На черговому засіданні виконавчого комітету міський голова Володимир Гройсман доручив працівникам медичних установ та міської СЕС у двотижневий термін чітко визначити механізм проходження медоглядів, провести атестацію на придатність до роботи працівників та посилити відповідальність лікарів. «В першу чергу ми повинні забезпечити здоров\'я вінничан і професійний медичний огляд - говорить мер. - В майбутньому електронні медичні картки городян, які зараз розробляються, унеможливлять фальсифікацію даних про стан їхнього здоров\'я, що допоможе контролювати інформацію про обстеження».


Переглядів: 3159
Поширень: 0