Весна і літо для лісогосподарських підприємств України це період коли окрім виконання основних видів господарських робіт, як то посадка лісових культур чи охорона лісів від пожеж, розпочинається сезон так званого «Побічного лісового користування» або промислова заготівля другорядних лісових ресурсів.

Наприкінці березня, на початку квітня в лісах України розпочинається заготівля березового соку, в травні розпочинають заготовляти лікарську сировину, а з початку літа і до пізньої осені триває заготівля дикорослих ягід, плодів, горіхів, та грибів.

Наразі ПРОМИСЛОВА заготівля будь яких лісових ресурсів в Україні, в тому числі й другорядних (березовий сік, дикорослі гриби, ягоди, горіхи, лікарські рослини…) проводиться лише за наявності спеціального дозволу – Лісового квитка, і тільки в межах відведених лісових ділянок. Форма і порядок видачі Лісового квитка визначені Порядком видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 №761.

Згідно цієї постанови Лісовий квиток для заготівельника виписується лісогосподарським підприємством, на території якого проводиться заготівля другорядних лісових ресурсів, після сплати заготівельником нормативного збору до місцевого бюджету. Розмір нормативного збору за користування другорядними лісовими ресурсами визначається обласною радою і затверджується облдержадміністрацією. Наразі Держкомлісгосп України розробляє розміри єдиних нормативних зборів на заготівлю кожного виду лісових ресурсів.

Сьогодні, Лісовий квиток це єдиний дозвільний документ, який надає право підприємствам Держкомлігоспу, а також приватним компаніям, проводити промислову заготівлю дикорослих грибів, ягід та лікарської сировини в лісах України. Для власних потреб громадяни проводять заготівлю вищезазначених продуктів безкоштовно. Заготівля ж березового соку, як для власних потреб, так і за умови промислової заготівлі – проводиться з обов’язковою випискою Лісового квитка. За порушення цієї вимоги заготівельників-порушників чекає адміністративна або навіть кримінальна відповідальність. Такси для обчислення розміру шкоди, що може бути заподіяна, становлять (залежно від діаметра пошкодженого дерева) від 173 до 760 грн.

 

Лісовий квиток, з ініціативи Держкомлісгоспу, був затверджений Торговою промисловою палатою України, як обов’язковий документ, що підтверджує походження продукції. Відтак при здійсненні експортних операцій видачу сертифікату походження Торгово-промислова палата проводить тепер лише при наявності Лісового квитка.

Такий підхід сприяв посиленню контролю у сфері охорони, збереження, раціонального та невиснажливого використання лісових ресурсів і відповідно, в умовах фінансово-економічної кризи, дозволив поповнити місцеві бюджети.

Приміром у 2008 році в Житомирській області на заготівлю другорядних лісових ресурсів підприємствами лісової галузі було видано лише 24 лісових квитки, завдяки чому до місцевих бюджетів надійшло 24 тис. грн. У 2009 році було видано вже 780 квитків, а місцеві бюджети відповідно отримали 214 тисяч грн. В Рівненській області у 2008 році «Побічне лісокористування» додало місцевим бюджетам 569 тис. грн., а у 2009 рік – 730 тис. грн.

Наразі з ініціативи Держкомлісгоспу підготовлено проект Закону «Про лісові ресурси» який поданий до Верховної Ради України (реєстраційний № 5498). Цей законопроект визначає особливий правовий режим реалізації та експорту другорядних лісових ресурсів і продукції їх переробки, а також порядок видачі сертифікату походження на ці види продукції.

У 80 – 90х роках двадцятого століття в рамках «Продовольчої програми» СРСР лісогосподарські підприємства України щорічно заготовляли лише березового соку близько 50 тисяч тонн. На переробних підприємствах, які належали до лісової галузі виготовляли близько 26 мільйонів літрів натурального березового соку, решта перероблялась на консервних підприємствах Міністерства харчової промисловості УРСР та Укрспоживспілки.

Сьогодні слабкі показники заготівлі та реалізації того ж березового соку обумовлені тим, що на території України деякі консервні заводи виробляють значно дешевший «сік березовий» – із звичайної води, лимонної кислоти і підсолоджувачів. Виробництво такого «соку» триває протягом цілого року, в той час як період заготівлі натурального березового соку обмежений двома - трьома тижнями у березні - квітні. Нажаль у даний час з боку державних органів контролю та Комісії по захисту прав споживачів практично не проводиться робота по виявленню фальсифікованої продукції на переробних підприємствах і в торгових мережах України.

PS: У 2009 році лісогосподарські підприємства Держкомлісгоспу України самостійно заготовили:

  • соку березового – 1580 тонн;
  • дикорослих плодів та ягід – 85,7 тонн;
  • лікарської сировини – 77 тонн;

Найбільше березового соку-сирцю зібрали підприємства Волинського та Чернігівського обласних управлінь лісового та мисливського господарства – 687 та 623 тони відповідно.

У 2010 році підприємствами лісової галузі планується заготовити близько 3000 тонн березового соку.

В лісах Держкомлігоспу нараховується більше 2,5 тисяч гектарів насаджень та плантацій дикорослих плодів і горіхів, що створює умови для розширення обсягів їх промислової заготівлі.

Загалом потенційні обсяги ресурсів побічного лісокористування, а саме: наявність плантацій і насаджень аронії, грецького горіха, фундука, збільшення насаджень орієнтованих на майбутній розвиток фармацевтичної промисловості – створюють передумови для подальшого розвитку цього напрямку господарської діяльності лісогосподарських підприємств Держкомлігоспу.

Прес-служба Держкомлісгоспу України
для сайту “Моя Вінниця


Переглядів: 3242
Поширень: 0