— Вони хочуть скоротити всіх жінок і залишити чоловіків, — каже працівниця Вінницької кондитерської фабрики ”Рошен” Ганна, 37 років. Не називає свого прізвища, бо боїться покарань.

З початку року на фабриці не продовжують трудові угоди з частиною жінок. Натомість до відділу кадрів на співбесіди для подальшого працевлаштування запрошують чоловіків.

Інженер за освітою 32-річний Михайло Снядовський також прийшов на співбесіду.

— Більшість людей, які стояли в черзі — мої знайомі з політеху, — розповідає Михайло. — Жодної дівчини-претендентки.

Чутки про те, що цукерки на підприємстві будуть робити тільки чоловіки, підтвердили жінки, яких звільнили з роботи.

— Чоловіки більш витривалі, можуть пересувати вантажі, якщо треба, — говорить Олена, яку скоротили на початку року. — А жінки невигідні робітниці — вони то на лікарняному, то в декретній відпустці.

— Не зацікавлені залишати на роботі і тих, кому більше 35 років, — додає 36-річна Тетяна. — Бо ж такі люди мають робочого стажу понад 10 років. Значить, лікарняний доведеться оплачувати 100-відсотково. А ще й за стаж доплачувати.

— На фабриці, де ще 10 років тому жінок працювало 80 відсотків від усього персоналу, відбулися кардинальні зміни, — розповідає голова профспілки підприємства Тетяна Максимова. — Але жінок і зараз кількісно більше. Тому не можна казати, що існує якась диспропорція по гендерній ознаці. До перерозподілу привела поступова автоматизація виробництва, переоснащення цехів та перехід на складніші технології. Зросла потреба в кадрах із вищою технічною освітою. А це вочевидь — чоловіки.


Переглядів: 5964
Поширень: 0