Щорічно на Земній кулі народжуються 130 мільйонів дітей і приблизно 12 мільйонів помирає у віці від 1 тижня до 14 років. Близько 9 мільйонів помирають від інфекційних хвороб, причому 3 млн. – від інфекцій, проти яких існують ефективні вакцини. Вакцинологія не стоїть на місці: мутують віруси, з’являються нові препарати, поповнюється перелік протипоказань.

Вакцинація має глибоке коріння. Відомо, що принципи вакцинації використовували ще в Древньому Китаї. Перше щеплення в сучасній історії було зроблене 1796 року. Саме тоді для профілактики натуральної віспи англійський лікар Едвард Дженнер ввів 8-річному Джеймсу Фіппсу вакцину, яка містила віруси коров’ячої віспи. Хлопчик не захворів на натуральну віспу. У 1980 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про повну ліквідацію цієї небезпечної інфекції. Віспа зникла з обличчя планети саме завдяки щепленням.

«Вакцину можна порівняти з мініхворобою, яка вводиться в організм, аби виробити імунітет проти цього захворювання. Вона містить дуже ослаблені або вбиті мікроорганізми, або їх окремі складові. Коли їх вводять до організму людини, імунна система продукує захисні антитіла та спеціальні клітини. Якраз вони відповідають за стійкість до інфекцій, тобто імунітет. При цьому будь-яке щеплення в сотні разів безпечніше ніж захворювання, від якого воно захищає», - розповідає головний педіатр міста Людмила Саєнко.

Серед мікроорганізмів, із якими успішно борються за допомогою щеплень, – віруси кору, краснухи, свинки, поліомієліту, гепатиту В, а також бактерії дифтерії, кашлюку. З 2006 року в Україні введене нове щеплення – проти гемофільної інфекції.

За останні роки в центральних засобах масової інформації ведеться масштабна кампанія проти вакцинації. Більшість батьків не володіє інформацією, проти яких хвороб здійснюються щеплення та які наслідки можливі через такі відмови. Поки у нашій країні тривають дискусії про право відмовлятись від вакцинації, у світі це розцінюється як порушення прав дитини.

Відмова від щеплення в першу чергу веде до зниження колективного імунітету. Для його підтримки на належному рівні потрібно, щоб вакцинація охоплювала не менше 95% населення. Зниження цього показника може призвести до стрімкого розвитку епідемії різних хвороб.

На сьогоднішній день держава забезпечує безкоштовну вакцинацію населення від десяти найбільш важких і небезпечних інфекційних захворювань. Не зважаючи на сучасні досягнення медицини, ці хвороби все ще несуть реальну небезпеку для людей через важкий перебіг недуг. До того ж більшість із них не мають ефективного лікування.

Необхідність у попередженні багатьох хвороб шляхом вакцинації у різних країнах виникла багато десятків років тому. У 80-ті роки в світі щорічно спостерігалось близько 30 тисяч випадків паралітичного поліомієліту. З допомогою вакцинації у 2006 році кількість таких випадків зменшилось у 150 разів. В Україні масове щеплення оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ), починаючи з 1959 року, дозволило знизити захворюваність із понад трьох тисяч випадків до поодиноких. Останній випадок виявлення «дикого поліовірусу» в нашій країні був зареєстрований в 1993 році. Не зважаючи на те, що епідемію цього вірусу у нашій державі повністю припинено, він, так як і раніше, циркулює в оточуючому середовищі, і періодично в світі реєструються спалахи цієї важкої хвороби.

Окрім цього у світі близько 10% смертей дітей віком до 5 років трапляється внаслідок такої хвороби як кір. В Україні, після запровадження планової імунізації проти кору, у 1968 році захворюваність скоротилась в майже у 10 разів, проте спалахи інфекції продовжували виникати, як, наприклад, у середині 2005 року. Водночас на території України є багато дітей з уродженою глухотою, сліпотою та розумовою відсталістю. Лікарі не виключають, що причиною цього є саме вроджена краснуха, яка часто маскується під діагноз кору і якій можна запобігти. У 2009 році у Вінниці кору зареєстровано не було. Лише 14 осіб були ретельно обстежені через підозру на цю хворобу. Результати виявились негативними до кору, проте позитивні до краснухи. Від цієї недуги у минулому році лікували 96 дітей віком до 14 років. 20 з них виявились не щепленими через відмови батьків (20,8%). На кінець 2009 року по місту від щеплень проти кору і краснухи відмовилось 16,6% батьків 1265 дітей.

Окрім цього через зменшення кількості щеплень дитячого населення проти дифтерії у 90-их роках було зафіксовано епідемію цієї хвороби, яка забрала життя багатьох людей. Останнім часом в Україні реєструється невелика кількість захворювань (9-15 випадків на рік). Як під час епідемії, так і тепер, хворіють на дифтерію частіше дорослі. Медиків непокоїть важкий перебіг цієї хвороби та її летальність (20-25% від хворіючих). «Ця цифра говорить про те, що кожний 4-5 пацієнт може померти від цієї інфекції, - розповідає головний позаштатний міський дитячий імунолог Галина Муц. - Таке явище зазвичай спостерігається напередодні спалаху захворюваності і є вісником наближення епідемії». У Вінниці в 2009 році на дифтерію захворіла одна дитина. За медичною допомогою батьки дитини звернулись лише на дев’ятий день хвороби, коли вже з’явились неврологічні ускладнення. На сьогоднішній день рівень відмов від щеплення проти дифтерії по місту складає близько 17,7% (2741 дитина).

Завдяки плановим щепленням дітей проти правцю, ця інфекція в останні роки у малечі не спостерігається, але часто хворіють дорослі, причому з високою летальністю. «З нещепленими дітьми інша проблема, - каже головний позаштатний міський дитячий інфекціоніст Ірина Старинець. - Коли вони отримують травми, їм потрібно вводити специфічну сироватку, а у них на неї може виникнути серйозна побічна дія». В місті за 2009 рік випадків правця не фіксувалось, але по області щорічно реєструється біля чотирьох випадків захворювань з високим рівнем летальності.

Відносно неважким захворюванням вважається кашлюк, який також намагаються попередити шляхом вакцинації. Тим не менше, рівень захворюваності на кашлюк зростає як в Україні, так і в Європейських країнах. В 2008 році від кашлюкової інфекції померло три дитини. У Вінниці у 2009 році на цю недугу захворіло 57 дітей віком до 14 років, серед них 17 дітей не пройшли вакцинацію.

Вірусний гепатит В – єдине захворювання серед гепатитів, яке можна контролювати за допомогою імунопрофілактики. Сьогодні вірус гепатиту В вважають онкогенним вірусом,тому що одним із його ускладнень є рак печінки. У 30% випадків після перенесеного вірусного гепатиту В може розвинутись цироз печінки. Сучасні вакцини від гепатиту В – вважаються найбезпечнішими. Вони є рекомбінантними, містять лише HBsAд, який отримують за допомогою генної інженерії. Тобто від вірусу нічого в цій вакцині немає, тому інфікуватись і захворіти від вакцинації неможливо. Але разом з тим, на сьогоднішній день від щеплень проти гепатиту В у нашому місті відмовляється 23,9% батьків (1001 дітей).

Досить складною хворобою є епідемічний паротит. Незважаючи на те, що сама інфекція є неважкою, вона все ж у 10 % випадках спричиняє розвиток серозного менінгіту та енцефаліту. Найчастішим ускладненням є орхіт, який виникає у 20-50% хворих серед хлопчиків-підлітків і часто впливає на репродуктивну функцію в майбутньому. У 2009 році у Вінниці на епідемічний паротит захворіло 44 дитини до 18 років, серед них 22 – не щеплені (50%). Що стосується відмов від щеплень проти паротита, то на кінець минулого року по місту зареєстровано 285 відмов, що становить 16,4% від загального числа дітей, які підлягають щепленню.

Актуальним питанням на сьогоднішній день залишається вакцинація проти туберкульозу. Введення бацили Кальметта-Герена (БЦЖ) є обов’язковим в 64 державах, а у 118 країнах вона офіційно рекомендована. В Україні, враховуючи велику розповсюдженість туберкульозу, неможливо відмовитись від щеплення БЦЖ, оскільки доведено, що вакцина захищає від небезпечних форм туберкульозу: міліарного та тубменінгіту. У 2009 році у Вінниці серед дітей та підлітків зареєстровано вісім випадків цієї недуги. Що стосується обстеження дітей та підлітків за допомогою туберкулінових проб, то лише 42,7% батьків погодились зробити пробу. Через відмову батьків, 21 439 дітей не пройшло туберкулінодіагностику. Вакцинація БЦЖ новонароджених в пологових будинках міста проведена 3958 дітям, що склало 76,4%. Через відмову матерів не щеплено 1637 новонароджених.


Переглядів: 4173
Поширень: 0