Протягом січня поточного року працівниками поліції зареєстровано 80 фактів вчинення шахрайських дій. Вінничани постраждали, купуючи товари через мережу Інтернет, від псевдопрацівників комунальних та соціальних служб а також від зловмисників, які «визволяли» рідних з поліції.

Лише за місяць в поліцію надійшло 27 заяв від потерпілих під час купівлі товарів через Інтернет. Під час розрахунку зловмисники пропонували продавцям провести певні дії з карткою безпосередньо біля банкомату. Шахраї переконували, що перерахунок коштів з картки на картку можливий лише тоді, коли вони будуть знати зміст смс-повідомлень, що приходять їм на телефон. Коли їх жертва виконувала всі умови, шахраї знімали кошти з рахунків.

Поліцією зареєстровано 9 випадків шахрайств, коли злочинці обдурили людей похилого віку, представляючись працівниками комунальних або соціальних служб. Вони пропонували пенсіонерам різні види послуг – придбання продуктів харчування за спеціальними цінами, пільгові путівки, оформлення документів для соціальних виплат тощо. Як правило, шахраї швидко входять в довіру і людина, без вагань, запрошує їх зайти до квартири чи будинку. В процесі розмови вони з’ясовують, де власник зберігає цінні речі та гроші. Дізнавшись потрібну інформацію, зловмисники намагаються відвернути увагу господаря і привласнити цінні речі та кошти. Траплялися випадки, коли пенсіонери самі віддавали гроші та терпляче чекали на міфічні виплати або послуги.

Ще одна з популярних шахрайських схем - «звільнення родичів з поліції», непритягнення їх до кримінальної відповідальності за винагороду. У січні поліцією зафіксовано два таких випадки.

Шахраї зазвичай вночі телефонують своїм потенційним жертвам і повідомляють, що їх близькі стали учасниками злочинних дій і затримані поліцією. Аби залагодити ситуацію і уникнути покарання, вони пропонують переказати або залишити їм у визначеному місці значну суму грошових коштів. На роздуми злочинці не залишають часу і наполягають на негайному прийнятті рішення. В таких випадках краще заспокоїтись і спробувати особисто зателефонувати особі, від імені якої телефонують. Про подію одразу необхідно повідомити працівників поліції за телефоном «102».

Також на території області фіксувалися і інші види шахрайства. Зловмисники, щоб не викликати підозри, телефонують до громадян з міських номерів фіксованого зв’язку з кодом. Частіше, це номери з кодами міст, де знаходяться центральні офіси банків. Шахраї представляються працівниками служби безпеки фінансової установи, які нібито перевіряють клієнтів банку. В процесі розмови дізнаються у потерпілих реквізити їх банківських карток і згодом перераховують на свій рахунок кошти потерпілих. Працівниками поліції протягом вказаного періоду зареєстровано 5 таких кримінальних проваджень.

Не втрачає актуальності і шахрайство, пов’язане зі «зняттям порчі». Зловмисники зупиняють людину посеред вулиці, зав’язують розмову, а потім пропонують зняти «порчу», яка нібито загрожує їхньому життю в обмін на золоті вироби та гроші.

Будьте уважні та обережні, щоб не стати жертвою шахраїв. Якщо Ви запідозрили,що Вас намагаються ошукати, одразу повідомляйте в поліцію за телефоном «102».



Переглядів: 1694
Поширень: 0