У Вінниці презентували результати дослідження щодо впливу програм транскордонного співробітництва ЄС на реалізацію стратегії регіонального розвитку області. Про ефективність транскордонної співпраці на території Вінничини та можливості її оптимізації йшлося під час круглого столу.

Фахівці представили дані щодо співвідношення основних положень Державної стратегії регіонального розвитку-2020 до положень Стратегії регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року. Крім того, вони проаналізували взаємопов’язаність стратегії регіонального розвитку та програм територіального транскордонного співробітництва та відповідно презентували дані під час заходу.

«Виконуючи таке дослідження, експерти хотіли побачити, наскільки співпадають напрямки та пріоритети діяльності донорів у програмах транскордонного співробітництва з тими напрямками, які визначила для себе кожна область. Результатом дослідження має стати саме формування точок синергії, де сходяться регіональні стратегії та програми транскордонного співробітництва. І якщо вони не сходяться, то зробити так, щоб фінанси, які виділяє Євросоюз на програми, було використано максимально», - прокоментував експерт Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Євген Романенко.

«Наразі у Вінницькій області діє Програма EaPTC Україна-Молдова, проте на даний момент в її рамках не вдалося реалізувати жоден проект. Є низка неузгодженостей між стратегією розвитку Вінницької області та програмою. Для цього потрібно забезпечити координацію на вищому рівні - між Департаментом міжнародного та регіонального розвитку Вінницької ОДА, обласною радою та громадськими організаціями та підприємцями», - зазначив експерт ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Іван Образцов.

За словами пана Івана, наявність таких проблемних моментів, як організаційна складова проектів, джерела фінансування, відсутність кваліфікованих кадрів – ставить під питання можливість ефективної взаємодії. Задля налагодження співпраці необхідно виявити слабкі сторони на основі повного перегляду спільної роботи та подолати їх.

Крім того, на думку присутніх, для більш якісної координації потрібно розробити чіткий механізм бюджетного співфінансування проектів транскордонного співробітництва, виокремити проблеми прикордонного характеру та визначити пріоритетність їх вирішення шляхом реалізації проектів. Потрібно залучати агенції місцевого розвитку, громадські організації, які працюють з об’єднаними територіальними громадами.

Довідково:круглий стіл відбувся в рамках проекту «Синергія програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку в Україні – вікно можливостей для прикордонних областей»,який реалізує ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» в партнерстві з Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» та під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.Метою проекту «Синергія програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку в Україні – вікно можливостей для прикордонних областей» є підвищення ефективності виконання регіональної політики та транскордонного співробітництва в прикордонних регіонах України (в т.ч. в контексті використання Україною допомоги з боку ЄС) через посилення позитивного синергетичного ефекту від взаємодії програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку у Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій та Одеській областях.



Переглядів: 1212
Поширень: 0