"Місто" збирає інформацію про системи пожежної безпеки у найбільших торговельно-розважальних центрах міста

Пожежа з трагічними наслідками в торгово-розважальному центрі в російському Кемерові викликала неабиякий резонанс. В тому числі й в Україні. Зокрема, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству внутрішніх справ, Держслужбі з надзвичайних ситуацій перевірити пожежну безпеку ТРЦ, кінотеатрів, шкіл, дитячих садків та інших місць масового перебування людей. Відповідне доручення прем’єр-міністр дав під час засідання уряду 28 березня.

А поки триває перевірка, газета "Місто" вирішила самостійно зібрати відповідну інформацію. Запити з проханням роз'яснити вінничанам, чи існує у закладі система оповіщення, чи наявна пожежна сигналізація, чи є плани евакуації, чи доступні пожежні виходи та вогнегасники та чи готовий персонал діяти в умовах надзвичайної ситуації «Місто» розіслало у "Sky Park", "Магігранд", "Мир", "Мегамолл", "Шок", "Квартал", "Дастор", "Анастасію".

"Мегамолл"

Керівниця відділу маркетингу, PR-менеджер ТРЦ "Мегамолл" Анастасія Тарасюк повідомила, що усі приміщення "Мегамоллу" обладнані сучасною протипожежною сигналізацією та автоматичною спринклерною системою пожежогасіння, працездатність яких контролюється в автоматичному режимі та кожного місяця планову перевіряється спеціалізованою акредитованою організацією у повному обсязі, згідно норм та правил із відміткою у відповідних журналах. 

На всіх поверхах є світло-гучномовні оповіщувачі з написами «Пожежа», «Вихід» та світлові стрілки - вказівники напрямків евакуації, працює гучний зв’язок, на кожному поверсі є плани евакуації при пожежі та, згідно з нормами, є пожежні крани, укомплектовані пожежними рукавами та вогнегасниками. На кожному поверсі змонтовані ручні кнопки пожежогасіння. Електромережі центру своєчасно перевіряє спеціалізована електролабораторія, на що є відповідні протоколи. 

В усіх приміщеннях розважального напрямку та дитячих кімнатах є додаткові вогнегасники, згідно з нормами та правилами. Дренчерні завісі (зрошувачі) в разі виникнення пожежі розділять кордони корпусів та проходи до еваковиходів. Наявні 16 еваковиходів. На прилеглій території "Мегамоллу" є три пожежні гідранти. В торговому центрі встановлена автоматична пожежно-насосна станція, яка перебуває в режимі постійної готовності. Об'єм пожежного резервуару - 300 кубометрів. Ліфти в разі виникнення пожежі автоматично зупиняються на поверсі та відкривають двері. Персонал "Мегамоллу" проходить регулярні навчання з пожежної безпеки.

Крім того, у торговому центрі звертають увагу на те, що Головне управління ДСНС у Вінницькій області та пожежна частина розташовані зовсім поруч - за адресою вул.600-річчя, 11 (адреса ТРЦ "Мегамолл" - вул.600-річчя, 17Е - Авт.).

Цю ж інформацію про стан пожежної безпеки ТРЦ «Мегамолл» розмістив на своїй сторінці у Фейсбук 28 березня. 

"Магігранд"

У "Магігранд" журналістів запросили особисто, аби ті на власні очі могли переконатися, що в цьому торговельному центрі є абсолютно все належне для того, щоб шопінг та дозвілля були максимально безпечними. А популярністю комплекс, як відомо, у вінничан користується і справді чималою - 11-12 тисяч відвідувачів щоденно.

Чи безпечні для відвідувачів торгові центри Вінниці

- Наш комплекс спроектований таким чином, щоб у разі виникнення небезпечної ситуації, евакуація відвідувачів та персоналу проходила максимально швидко та безперешкодно. Згідно із планом евакуації торгового комплексу, у нас є 4 основних евакуаційних виходи, які відчинені в робочі години. Вони оснащені системою умовного доступу «Електронний замок», який забезпечує автоматичне відкриття дверей за необхідністю. У зв’язку з подіями у південно-східних областях України, в місцях масового скупчення людей, задля уникнення можливих терактів діє посилений режим охорони. Згідно Розпорядження СБУ у нашому торгівельному центрі проводяться комплексні заходи із забезпечення безпеки і відвідувачів, і персоналу (Прим. Автора -  Розпорядження СБУ від 11 липня  2013 р. №547-р «Про затвердження плану заходів … боротьби з тероризмом»). По цій причині додаткові евакуаційні виходи знаходяться під пильним цілодобовим наглядом охорони з метою недопущення до них сторонніх осіб, - каже комерційна директорка ТРЦ Тетяна Нурієва. - У разі виникнення пожежі, ліфти у ТЦ автоматично переходять у режим "пожежна небезпека": опускаються на перший поверх, двері відчиняються та знаходяться у такому положенні. 

Чи безпечні для відвідувачів торгові центри ВінниціЧи безпечні для відвідувачів торгові центри Вінниці

Спеціальні шафи з пожежними рукавами та вогнегасниками справді бачимо в "Магіранді" ледь не на кожному кроці.

- Насправді їх рівно стільки, скільки вимагають чинні нормативи, - каже Тетяна Нурієва і додає, що технічне обслуговування вогнегасників здійснюється щорічно в обов'язковому порядку.

Чи безпечні для відвідувачів торгові центри Вінниці

Весь торговий комплекс обладанано сучасною протипожежною системою, яка відповідає всім діючим вимогам та нормативним документам з протипожежної безпеки.

- У разі небезпеки одразу ж спрацює автоматична система світлового та мовного оповіщення, яка на трьох мовах - українська, російська та англійська - зорієнтує усіх, хто знаходитиметься у центрі щодо першочергових дій, - говорить Тетяна Нурєіва. - Крім того, є можливість у ручному режимі зробити додаткове оповіщення будь-якої конкретної зони торгового центру. А плани евакуації на стінах "Магігранду" чітко підкажуть найближчий і найзручніший шлях до порятунку. 

У "Магігранді" застосована автоматична спринклерна та аерозольна система пожежогасіння, її датчики налаштовані дуже точно і спрацьовують не залежно від людського втручання - при зміні зовнішніх умов, при перевищенні заданої температури. Із задимленням має впоратись сучасна автоматична система димовидалення, яка включає спеціальні зенітні люки. Є у "Магігранді" й спеціальна дренчерна завіса, яка у повному сенсі слова "стіною з води" відділить у разі потреби один корпус від іншого, не дозволяючи вогню поширюватись далі.

Усі приміщення центру обладнані сучасною протипожежною сигналізацією Siemens з виводом системи тривоги на пульт централізованого спостереження. Це особлива гордість адміністрації, оскільки обладнаний він за останнім словом техніки. Зазвичай, у цей "храм безпеки" нікого крім спеціально навченого персоналу не пускають, але для журналіста "Міста" зробили виняток.

Чи безпечні для відвідувачів торгові центри Вінниці

На пульті центрального спостереження цілодобово перебуває людина, яка й здійснює спостереження. Крім системи центральної пожежної сигналізації, сюди заведено управління станціями автоматичного пожежогасіння у технологічних приміщеннях, де не перебувають люди. Живлення всіх систем у кімнаті централізованого спостереження повністю автономне і враховує можливість тривалого відключення електроенергії. Є тут додаткові блоки живлення, а кожен окремий пристрій має ще й свої акумулятори, які забезпечать його працездатність ще протягом 14 годин після відключення інших джерел живлення.

Чи безпечні для відвідувачів торгові центри ВінниціЧи безпечні для відвідувачів торгові центри Вінниці

У "Магігранді" є спеціальна насосна станція пожежогасіння з потужними насосами, які беруть воду з міського водогону та підтримують потрібний для пожежогасіння тиск води. На випадок аварії на водогоні передбачено дублюючі системи, з яких насоси зможуть закачати воду.

Всі системи пожежної безпеки двічі на місяць проходять планову перевірку. Її здійснюють фахівці фірми, яка цю систему встановила, обслуговує і відповідно несе відповідальність за її дієвість.

Чи безпечні для відвідувачів торгові центри Вінниці

- Двічі на рік, як того і вимагають норми діючого законодавства, проводимо навчання персоналу, а охорона отримує щоденний інструктаж, - додає Тетяна Нурієва.

До речі, перевірити реальну готовність до дій у надзвичайній ситуації адміністрація торгового центру мала не надто щасливу нагоду відносно нещодавно - 24 листопада минулого року, коли Україною поширювалась "епідемія фейкових мінувань". Тоді до поліції надійшли повідомлення про мінування двох торгових центрів у Львові, всіх станцій Київського метрополітену, аеропортів "Київ", "Бориспіль", "Одеса", "Вінниця", "Дніпро" та "Івано-Франківськ". Потрапив у цей перелік і вінницький "Магігранд".

- Отримавши повідомлення про замінування, персонал діяв максимально оперативно. У відповідності до нормативів, ми мали б повністю вивести всіх людей з торгового центру за двадцять хвилин, але впорались за п'ятнадцять. Усе своїми силами. Рятувальники на той момент ще були у дорозі, - уточнює Тетяна Нурієва.

Утім одразу ж додає, що не лише персонал торгового центру, але й самі вінничани мають ставитися до кожного з таких сигналів надзвичайно відповідально. Фейк чи не фейк - в кожному окремому випадку з'ясовувати це мають відповідні служби. А обов'язок громадянина - якомога швидше залишити потенційно небезпечне місце щойно пролунав сигнал тривоги, не чекаючи нагадувань охорони, чи якихось по-справжньому реальних проявів небезпеки. 

Чи безпечні для відвідувачів торгові центри Вінниці

"Квартал"

З ТЦ «Квартал» - одними з перших видзвонились на запит «Міста».

"В торгівельному центрі «Квартал» змонтована централізована система оповіщення, - поінформувала менеджерка по оренді торгових площ Лілія Точинська. - Повідомлення, що транслюється, чути в кожному приміщенні ТЦ, на галереї та парковці. В разі виникнення пожежі, система оповіщення вмикається автоматично та промовляється на декількох мовах. Також оповіщення можливо провести через мікрофон, що знаходиться на першому поверсі на рецепції".

За її словами, у "Кварталі" система пожежогасіння комплексна та складається з систем: сигналізації, пожежогасіння та димовидалення. 

"Система сигналізації складається з аналогових та цифрових (адресних) датчиків, - повідомила менеджерка. - Сигнали від них передаються на центральний пульт спостереження. В разі спрацювання сигналізації легко виявити місце виникнення диму. Сигнал тривоги автоматично передається на цілодобовий пульт спостереження, а звідти в пожежну частину". 

Система пожежогасіння у "Квартала" сплінкерна. 

"Вода для системи пожежогасіння зберігається в двох резервуарах об’ємом по 50 кубометрів і закачується в трубопроводи насосною станцією під тиском 7 атмосфер, - повідомляє Лілія Точинська. - На кожному поверсі розміщені пожежні шафи, укомплектовані пожежними рукавами зі стволами та вогнегасниками. У будівлі торгового центру встановлено – 66 ПК, 45 - вогнегасників. На території кожного орендованого приміщення є необхідна кількість вогнегасників згідно з правилами протипожежної безпеки. Особлива увага приділяється електрощитовим та машинним приміщенням ліфтів. В них змонтовані автономні системи «АПГ». Повітропроводи система димовидалення змонтовані на усіх поверхах ТЦ.  Система вмикається під час пожежі автоматично і запобігає отруєнню чадним газом". 

Для евакуації людей з торгівельного центру використовують основні та запасні виходи. Евакуаційні шляхи і виходи постійно утримуються вільними і нічим не захаращені. Їх кількість, згідно з правилами протипожежної безпеки, достатня для евакуації людей. В ТЦ розроблені та затверджені плани евакуації, вони розміщені на кожному поверсі на видному місці.

"Згідно з правилами протипожежної безпеки у "Кварталі" розроблено та погоджено інструкції щодо дій персоналу в умовах надзвичайної ситуації", - повідомила і навіть перерахувала їх Лілія Точинська. 

"Шок"

Найлаконічнішу та відповідно найменш інформативну відповідь журналісти отримали від ТЦ "Шок". 

"Наш ТЦ відповідає всім вимогам пожежної безпеки", - відповіла менеджерка із регіонального розвитку Тетяна Макаренко і порадила за більш детальною інформацією звертатись в письмовій формі до власників. 

Чекаємо відповіді

На жаль, станом на 30 березня редакція "Міста" поки не отримала відповідей на інформаційні запити від адміністрації "Sky Park", "Мир", "Дастор" та "Анастасія". Але ми готові одразу ж поділитися з читачами цією інформацією щойно відповіді надійдуть.

Нагадуємо, що за словами прем’єра, деякі власники українських розважальних і торговельних центрів з метою економії нехтують вимогами пожежної безпеки. Володимир Гройсман прогнозує, що через місяць можна буде заслухати звіт про результати перевірки. Він також закликав усіх власників цих об’єктів, не чекаючи перевірок, привести свої будівлі у відповідність до чинних вимог.

Думка архітектора

«Пожежна безпека в торговельних центрах та й у житлових будівлях – це найважливіша складова всього організму об`єкту, - каже вінницький архітектор Віталій Плясовиця. Для видання ВінницяОК він розповів, які протипожежні норми мають бути враховані ще при будівництві закладів.  -  Забезпечення ТЦ усіма протипожежними системами – це найдорожче та непросте задоволення для власників торговельних центрів. Можу сказати, що українські будівельні норми - одні з найскладніших та жорстких серед усіх європейських, і основний текст їх переписано ще зі старих радянських норм. Чому так важлива пожежна безпека саме у великих ТЦ? Відповідь проста. У торговельних комплексах – величезні простори та площі, а вогонь, як ми знаємо, любить кисень і дуже швидко поширюється. І ще – велике скупчення людей. Під час надзвичайних  ситуацій людина панікує та не може швидко й  адекватно реагувати та робити те, що необхідно в таких випадках.  Вінниця, як і будь-яке інше місто, має низку великих торговельних центрів. Кожен проект ТЦ проходив експертизу, в тому числі й погодження з пожежною службою. При здачі об`єкту представники ДСНС також його перевіряють і приймають. Абсолютно всі учасники – від  проектування до здачі в експлуатацію, підписуючи папери, несуть відповідальність. Усі відхилення від проекту, перепланування чи реконструкція, або неправильна експлуатація будівлі та всіх протипожежних систем, у тому числі несправність, - уже на совісті та відповідальності власників ТЦ. Найголовніше у всіх будівельних нормах – це безпека та збереження життя людини. Для цього прораховується, як максимально швидко евакуювати людей, викликати пожежну службу та автономне гасіння вогню. Виходячи з максимального наповнення людей та площі ТЦ, розраховується кількість сходових клітин та виходів на вулицю, монтується пожежна сигналізація з обов`язковою здачею на пульт охорони, автоматичне водяне пожежогасіння та розміщення пожежних щитів. Це основні й найголовніші принципи, які можуть врятувати життя людей. Хочу підкреслити, що ескалатори, ліфти та двері з автоматичним відкриттям не враховуються як засіб евакуації. Я не можу сказати, що абсолютно всі ТЦ Вінниці дотримуються правил, порушення є. Але й вказувати на помилки не можу. Є  органи, які повинні це перевіряти, і власники, які несуть за це відповідальність. Чому, як тільки трапляється біда, одразу згадують і починають перевіряти інших?»

Довідка:

Внаслідок пожежі у російському Кемерові, що сталася 25 березня, загинули, за офіційними даними, щонайменше 64 людини, серед них багато дітей. Ще 76 людей були поранені. Повідомлялося, що через дії охорони і неспрацювання пожежної сигналізації люди опинилися заблокованими в кінозалах і інших приміщеннях. Очевидці стверджують, що жертв набагато більше.

Слідчий комітет Росії заявив про «кричущі порушення» протипожежної безпеки. Порушена кримінальна справа, триває слідство. Голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін найбільш ймовірною причиною пожежі в торговельному центрі в Кемерові називає «замикання електропроводки».

27 березня в Кемерові декілька сотень людей зібралися на стихійний мітинг. Люди вимагали оприлюднити повну інформацію про пожежу, заявляють, що влада применшує її масштаби і кількість жертв, висловлюють невдоволення роботою рятувальників і наполягають на проведенні чесного і ретельного розслідування. Жалобні акції відбулися і в інших містах Росії, зокрема у столиці, Москві.



Переглядів: 4403
Поширень: 0