З минулого тижня у Вінниці працює 6 мобільних груп, які слідкують за тим, щоб на території міста вінничани не спалювали відходи, листя та суху траву. В результаті цієї роботи вже складено 6 протоколів.

У місті проводиться роз’яснювальна робота з приводу того, що спалювати гілля, листя а разом із ним і різні відходи, шкідливо для здоров’я. Відповідна заборона передбачена Правилами благоустрою та санітарного стану м.Вінниці. Порушникам цих правил загрожує адміністративне покарання у вигляді штрафу від 340 грн до 1360 грн. Та незважаючи на це деякі вінничани продовжують спалювати сухе листя та траву.

Для того, аби припинити спалювання сміття, у Вінниці уже кілька років поспіль не перший рік працюють мобільні групи. До їх складу входять працівники державної екологічної інспекції, виконавчих органів міської ради, Асоціації органів самоорганізації населення та Муніципальної поліції. Кожна група має людей, які уповноважені складати як відповідні приписи, так і протоколи про адміністративні порушення, по яких адміністративна комісія виносить постанови про штраф.

Мобільні групи працюють на території міста щодня. Особливо пильно вони відслідковують території приватної забудови міста наприкінці дня та у вихідні. Окрім постійного патрулювання ці групи отримують інформацію про спалювання сміття від відділу оперативного реагування «Цілодобова варта» і Ситуаційного центру. Після чого одразу виїжджають на місце. Групи будуть працювати до середини травня.

«Ситуація стосовно спалювання листя на території Вінниці покращується. Жителі міста все більше користуються послугою сміттєвозів, які безкоштовно забирають пакети із листям у день вивозу твердих побутових відходів. Люди стали менше спалювати листя, це підтверджується й тим, що нині дим можна побачити рідше ніж раніше. Однак, за останні дні мобільні групи зафіксували випадки спалювання листя на території міста. Складено 6 протоколів. Оскільки ще не всі навели лад біля своїх господарств, наша робота триватиме до кінця місяця», – розповідає начальник муніципальної поліції Вінницької міської ради Василь Гайовик.

Вінничани можуть оперативно повідомляти про випадки спалювання листя до Ситуаційного центру на VIBER, WhatsApp або Telegram - 067-4-102-101 або ж на «Цілодобову варту» за багатоканальним номером «15-60».

Довідка

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря потрапляє біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовини. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, приміром, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких для людини є отруйними. Саме вони, як правило, стають причиною першіння в горлі та кашлю. Особливо погано почуваються ті, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Вкрай небезпечним є вплив диму на організм дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.



Переглядів: 1886
Поширень: 0