Урожайним на арсенали виявився у травні Жмеринський район Вінницької області. Там у переддень свята Перемоги знайшли понад два десятки вибухонебезпечних предметів часів Великої Вітчизняної війни.

Перше повідомлення про небезпечну знахідку надійшло до рятувальників від мешканців смт. Браїлів. Дві мінометні міни люди, не підозрюючи про небезпеку, вивезли з ґрунтом та залишили на пасовищі. Оскільки боєприпаси знаходилися в зведеному стані фахівці піротехнічної групи ГУ МНС України у Вінницькій області вирішили не ризикувати й знешкодили їх на місці. Наступна заявка також надійшла з Браїлова. За територією непрацюючої металоприймальної бази у траві піротехніки нарахували 19 «безпритульних» артилерійських снарядів. Як зазвичай буває, нерадиві здавачі металобрухту принесли їх, аби заробити… Приймальники ж пішли шляхом найменшого супротиву – залишили за парканом простонеба. Завантаживши усі небезпечні знахідки у спецавтомобіль, рятувальники попрямували у село Біликівці. Звідти надійшло повідомлення про знайдену у лісі мінометну міну. Далі відвідали й місцину поблизу села Людавка. Там також у лісі знаходився артснаряд. Під час обстеження боєприпасу фахівці-піротехніки помітили на снаряді пікрати, що вказувало про пряму загрозу вибуху. Відповідно було прийняте рішення знешкоджувати його на місці. Згідно інструкцій, група розділилась на частини, обстежили територію на присутність випадкових людей, оточили по периметру, зупинили на кілька хвилин рух на сусідній автодорозі та підірвали. Решта 20 боєприпасів знешкодили на спеціальному полігоні неподалік Якушинець Вінницького району.

Загалом з початку року на теренах області піротехнічною групою ГУ МНС України у Вінницькій області здійснено понад 40 виїздів. Саперами виявлено та знешкоджено майже 400 одиниць вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни.


Переглядів: 2733
Поширень: 0