Це такі спеціальності як економіст, бухгалтер та менеджер. У центрах зайнятості у 2009 році на одну таку вакансію претендувало від 60 до 180 незайнятих громадян. Натомість кухарі, слюсарі-сантехніки, електрозварювальники та інженери-програмісти одразу знаходили собі роботу.

Торік у Вінниці, які і в Україні в цілому, різко скоротився попит на працю. До центрів зайнятості від роботодавців надійшло на 20% менше даних про вакансії ніж у попередній рік. На кінець 2009-го на кожне вільне місце претендувало 80 безробітних. Це втричі більше ніж 2008 року, коли на одне місце було 25 спеціалістів.

Одним із механізмів влаштування на роботу якомога більшої кількості людей було створення роботодавцями додаткових робочих місць за рахунок дотацій з Фонду загальнообов\'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Минулого року в обласному центрі така робота продовжувалась, але, через брак коштів, нових робочих місць з допомогою дотацій поменшало в десять разів порівняно з 2008 роком.

Ефективно використовували можливості створення дотаційних робочих місць для працевлаштування безробітних ВАТ "Володарка", КП "Трамвайно-тролейбусне управління", ВТПП фірма "Добробут", ВКП "Водоканал", ТОВ "Темп".

Минулого року усі центри зайнятості не виплачували матеріальну допомогу для започаткування власної справи. Свого часу усі безробітні, які стояли на обліку у центрах зайнятості і успішно виконали вимоги, які описані в законодавстві, отримували одноразову допомогу по безробіттю. У 2008 році 625 вінничан скористались такою можливістю. У минулому - такі виплати були призупинені.

Фахівці прогнозують, що протягом наступних двох років ситуація на ринку праці міста суттєво не зміниться. У 2010 році у службах зайнятості уже зареєструвалось майже 11 тисяч шукачів роботи. Це на 7% більш ніж минулоріч. Втім, загальна чисельність незайнятих громадян, які перебувають на обліку, зменшилась на 8,6%.


Переглядів: 2719
Поширень: 0