У Вінниці 180 кілометрів мереж водогону утримуються різними організаціями, підприємствами та мешканцями, які проживають у приватному секторі. Санепідеміологи негативно ставляться до того, що їх не обслуговують спеціалізовані організації. За їх словами, відсутність належної експлуатації мереж водогону та каналізації може вплинути на погіршення якості питної води в мережі. Тому і пропонують повністю передати їх в комунальну власність та на баланс КП «Вінницяоблводоканал».

На сьогоднішній день загальна протяжність системи водопостачання міста становить більше 1200 кілометрів. На балансі у КП «Вінницяоблводоканал» - 1023,3 кілометри. «Працівники санепідемстанції постійно тримають на контролі якість обслуговування цих мереж, графіки профілактичних робіт та мають інформацію з приводу кількості поривів на водогонах та швидкість ліквідації аварій», - зазначив на останньому засіданні виконкому міської ради головний державний санітарний лікар міста Олександр Сорочан.

Небезпека невчасної і некваліфікованої ліквідації пориву полягає у тому, що забруднення, яке виникає після витоку води, через тиск у мережі може потрапити у середину труб. Оперативно відреагувати на аварію та усунути несправність можуть лише відповідні спеціалісти.

Аварії на мережах каналізації потенційно небезпечні через забруднення не лише води у мережах, які часто розташовані поруч, а й водоносних горизонтів, які є джерелом живлення криниць та відкритих водойм.

Саме через ці об\'єктивні причини санепідеміологи вважають, що мережі водопостачання та каналізації повинні бути на балансі КП «Вінницяоблводоканал». Тим більше, що його спеціалісти постійно проводять капітальну заміну старих труб на нові. Щороку вони замінювали більше чотирьох кілометрів труб. Це дало можливість зменшити кількість поривів за чотири останні роки майже на 200 випадків аварій.

У першому кварталі поточного року на обслуговування «Вінницяводоканалу» передано більше 16 кілометрів водопровідних мереж та близько 28 кілометрів каналізаційних. Це майже втричі більше ніж за минулий рік.


Переглядів: 2775
Поширень: 0