У квітні-травні 2010 року Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Міжнародного «Фонду Відродження» здійснила інформаційну кампанію «Прозорий вступ до ВНЗ 2010» у всіх областях України. Метою кампанії була просвітницька робота довкола особливостей вступної кампанії цього року, процедур зовнішнього оцінювання та механізму захисту прав абітурієнтів. Мотивом проведення кампанії стали дії чинного уряду, котрий змінив умови прийому до ВНЗ за декілька місяців до початку вступної кампанії - відтак, необхідно було надати розголосу впроваджуваним змінам і, заразом, нагадати вступникам про те, яким чином захистити свої права при вступі.

Важливою складовою кампанії була робота з батьківськими комітетами загальноосвітніх шкіл. Під час зустрічі з батьками майбутніх абітурєнтів, активісти розповідали про модель вступу цьогоріч, про можливість долучитися до громадського спостереження за процедурами зовнішнього оцінювання, про функціонування гарячої лінії Громадянської мережі ОПОРА, зателефонувавши на яку можна отримати безкоштовну юридичну консультацію, а також зафіксувати порушення процедури вступу.

Був розроблений інформаційний буклет «Прозорий вступ до ВНЗ 2010: Допомога абітурієнту», котрий переслідував прагматичну мету – містить зразок складання апеляції на процедуру зовнішнього оцінювання – в разі, якщо вона була порушена; важливі для абітурієнта контакти; а також, необхідні витяги з нормативних актів, що регламентують цьогорічний вступ із зрозумілими коментарями.

В результаті цієї роботи, окрім досягнення інформаційної мети, були зібрані листи від активно налаштованих баткьів абітурієнтів на адресу Міністерства освіти та науки. В них батьки висловлюють занепокоєння несвоєчасними змінами до умов прийому, або конкретними нововведеннями і, вцілому, закликають міністерство до більш послідовних та прозорих дій.

Довідка:
Громадянська мережа ОПОРА у 18 областях України проводитиме кампанію моніторингу процедур зовнішнього незалежного оцінювання. В Вінницькій області спостерігачі працюватимуть на 40% пунктів тестування під час кожної з сесій української мови та літератури, на 30% пунктів тестування з математики, інші предмети будуть забезпечені спостерігачами на чверть. Інформація щодо якості підготовки та проведення ЗНО від кожного зі спостерігачів оперативно надходитиме до кол-центру організації через СМС.

Протягом вступної кампанії до ВНЗ - 2010 працюватиме Гаряча лінія Громадянської мережі ОПОРА (фіксація порушень та безкоштовна юридична консультація протягом вступної кампанії): (093) 459 5388

 

Детальна інформація:
www.opora.org.ua


Переглядів: 2980
Поширень: 0