Упродовж багатьох років проблемою сміттєзвалища серйозно ніхто не займався, і лише у 2007 році полігон на 75 % був пересипаний та розпочались роботи з відкачки фільтрату.

Протягом останніх років міська влада Вінниці займалась пошуком можливих варіантів вирішення цієї проблеми, попри те, що в Україні такий досвід доволі обмежений. На даний час розроблено проект повного укриття полігону у Стадниці, який з моменту початку реалізації і до повного його завершення розрахований на 6-8 років. Проект передбачає встановлення поряд із полігоном сміттєсортувальної станції, яка дасть можливість зменшити навантаження на полігон на 40 %. Вартість реалізації даного проекту близько 50 млн. грн.

«Перед нами постає зараз дві проблеми: питання укриття полігону та вирішення соціальних питань, - каже міський голова Володимир Гройсман, - ті умови, в яких нині живуть мешканці Стадниці, є абсолютно неприйнятними і Вінниця в силі, більше того, зобов’язана допомогти цим людям». Через сусідство із сміттєзвалищем мешканці Стадниці позбавлені придатної для вживання води, тому планується будівництво 4 артезіанських свердловин та мереж водогону. Влада обласного центру готова також надати допомогу із благоустроєм Стадниці: провести додаткову гілку газопроводу, відремонтувати дороги, встановити зовнішнє освітлення і дитячий майданчик. На оздоровлення дітей стадничан з міського бюджету м. Вінниці виділено 100 тис. грн.

Якщо угоду з Стадницькою селищною радою буде підписано, то вже в поточному році з бюджету міста на вирішення соціальних проблем мешканців села буде виділено 3,4 млн. грн.


Переглядів: 3205
Поширень: 0