Починаючи з 2008 року у Вінниці спостерігається позитивний приріст населення: 2008 рік - +1,29%, 2009 рік - +1,7%. Це свідчить про те, що місто поступово виходить із стану демографічної кризи. Втім залишається низькою середня тривалість життя. Має місце збільшення питомої ваги осіб похилого віку і це негативно впливає на розвиток продуктивних сил, рівень добробуту людей та економічну ситуацію в державі.

Особливе занепокоєння у медиків викликає стан репродуктивного здоров\'я вінничан. Щороку у Вінниці збільшується кількість хворих, які інфікуються статевим шляхом. До найбільш поширених недуг належать сифіліс, гонорея, хламідіоз, уреаплазмоз, гарднерельоз, трихомоніаз, кандидоз, ВІЧ, папіломо-вірусна, цитомегаловірусна інфекція та інші. Досить часто ці інфекції діагностують у дівчаток (у яких основний шлях інфікування - контактно-побутовий) і підлітків (які здебільшого інфікуються статевим шляхом).

Підвищена сексуальна активність підлітків та медичні аспекти захворювань, які поширюються статевим шляхом, призводять до жіночого та чоловічого безпліддя запального генезу, хронічних запальних захворювань органів малого тазу, ектопічних вагітностей, патологію шийки матки.

«Особливою проблемою на сьогоднішній день є несвоєчасність звернення до гінеколога. Дівчатка-підлітки досить часто звертаються за порадами до подруг та знайомих. В результаті цього захворювання статевих органів діагностуються невчасно. Майже 50% з них виявляються при профоглядах», - розповідає начальник управління охорони здоров\'я Тамара Васильчук.

Для того, аби підлітки мали можливість отримати кваліфіковану консультацію та обстежитись, наприкінці минулого року у Вінниці створено медичний заклад «Клініка, дружня до молоді». Там усі, хто мають проблеми із захворюванням статевих органів чи просто хоче отримати відповіді на свої запитання, пов\'язані із інтимним життям, мають можливість проконсультуватись не вказуючи навіть свого прізвища.


Переглядів: 2474
Поширень: 0