З початку 2010 року працівники міської санепідемстанції провели майже 800 перевірок об\'єктів продовольчої торгівлі. У 314 випадках виявлені порушення санітарного законодавства. Правилами зберігання та реалізації продтоварів найчастіше нехтують гіпер- та супермаркети. З 30 перевірок у 28 випадках були виявлені порушення.

З настанням літа у Вінниці приділяється особлива увага перевірці умов зберігання та реалізації продуктів харчування. Попри те, що санепідеміологи за 10 днів попереджають керівників закладів торгівлі про перевірку, рівень виявлених порушень різних санітарних норм залишається високим.

Здебільшого працівники СЕС виявляють на прилавках магазинів та ринків продукцію із простроченим терміном зберігання. Також до переліку порушень санітарного законодавства відносяться неналежні умови зберігання товару, недотримання елементарних норм чистоти. Досліджено 1023 гігієнічних змивів з чистої внутрішньоцехової тари, інвентарю, рук та санітарного одягу працівників. У 30 випадках виявлено бактеріальне забруднення.

За виявлені порушення санітарного законодавства на підприємствах продовольчої торгівлі за поточний період року складено 381 протокол про адміністративне порушення та застосовано 63 фінансові санкції. Тимчасово припинялась експлуатація 91 об\'єкта. Винесено 82 постанови про обмеження асортименту продукції на об\'єктах торгівлі, де не створені належні умови для їх реалізації. Винесено 86 постанов про зняття з реалізації недоброякісних продуктів харчування обсягом 2781 кілограм на загальну суму 31244 гривень. Найчастіше це були салати, майонез, рибопродукти. За порушення термінів та повноти проходження обов\'язкових медоглядів відсторонені від роботи 47 працівників торгівлі.

«На фоні виявлення ряду порушень у сферах продовольчої торгівлі та громадського харчування епідситуація із захворюваності гострими кишковими інфекціями в місті є напруженою, - говорить головний санітарний лікар міста Олександр Сорочан. - Рівень реєстрації даних захворювань в порівняні з аналогічним періодом минулого року зріс». Питома вага гострих кишкових інфекцій в загальній структурі інфекційної захворюваності складає 26,8%, всього зареєстровано 490 випадків.

З огляду на це Вінницький міський голова Володимир Гройсман під час чергового засідання виконавчого комітету міської ради, яке відбулось 22 червня, звернувся до санепідеміологів з проханням посилити роботу по перевірці безпечності продуктів харчування, які реалізуються у магазинах та на ринках. Мер міста вважає, що у Вінниці потрібно викорінити таке явище як прострочений термін зберігання товару на полицях, адже це несе загрозу життю та здоров\'ю городян. Володимир Гройсман розпорядився відпрацювати систему перевірок, яка б не била по кишені власників закладів торгівлі, а реально впливала на покращення ситуації, яка пов\'язана із безпекою продуктів харчування.


Переглядів: 3123
Поширень: 0