Довіра до судової гілки влади в Україні доволі низька. Змінити ситуацію на краще, на переконання працівників Вінницького окружного адміністративного суду, може впровадження медіації в судочинстві. За участі голови облдержадміністрації Миколи Джиги, представників державних служб, юристів відбувся круглий стіл. Учасники засідання обговорювали тему «Впровадження медіативного розгляду справ». Таку практику часто застосовують у судах багатьох країн, зокрема, і у Німеччині, тож поділитися досвідом із колегами приїхав експерт Ради Європи, головуючий суддя адміністративного суду міста Гамбург Фрідріх-Йоахім Мемель.

В рамках програми «Прозорість та ефективність судової системи України» передбачено впровадження пілотного проекту з медіації при вирішенні адміністративних спорів. Угоду про співробітництво було підписано в квітні 2009 року. Вінницький окружний адміністративний суд став одним із чотирьох судів України, де почали застосовувати альтернативні методи вирішення спорів.

Медіація – нова сторінка у роботі адміністративного судочинства України, її впровадження принесе позитивні зміни, переконаний голова облдержадміністрації Микола Джига.

У Вінницькому окружному адміністративному суді готові до новацій. На сьогодні 5 суддів пройшли навчання з медіації і отримали сертифікати. Ділилися досвідом із колегами судді з Німеччини. Там 10% справ передаються на медіацію, переважна більшість яких вирішується успішно.

За словами Фрідріха-Йоахіма Мемеля, експерта Ради Європи, головуючого судді адміністративного суду міста Гамбург, медіатор визначає причину конфлікту, і тоді досягти згоди можна набагато швидше і легше. А найголовнішим є те, що в результаті виграють обидві сторони.

Вінницькими суддями – медіаторами вже проведено перші розгляди. Три справи вирішені позитивно, ще три в процесі обговорення, оскільки існують і проблеми.

Попри труднощі, судді налаштовані оптимістично і вірять, що світова практика приживеться і в Україні.


Переглядів: 2705
Поширень: 0