З підозрою на ботулізм госпіталізовано в лікарню відомого вінницького діджея Андрія Сінніка. Наразі він лежить під крапельницями і погано бачить: у нього просто двоїться в очах.
В отруєнні Андрій звинувачує ЕКО-маркет що в Петроцентрі, саме тут він зазвичай купує готові обіди. Цього разу – салати ”шубу” та олів’є. За кілька годин у нього все стало двоїтися в очах, а потім зір взагалі майже пропав.
- Я вважав, що просто отруївся, - згадує Андрій. – Звернувся взагалі до окуліста, але він перенаправив мене на аналізи… Лікарі підтвердили у нього ботулізм.
- Лікарі кажуть, що зір з часом відновиться, - каже Андрій, - Але цей процес може тривати від місяця до року. Тут в лікарні кажуть, що у деяких пацієнтів зір відновлювався повністю лише через два роки. Я просто не уявляю, як зможу працювати. Для мене це шок.
Хлопець збирається подати в суд на супермаркет.
Коментар експерта:
- Даний випадок не типовий, - вважає заступник начальника міської СЕС Олександр Мельник. - Хлопець спростовує вживання продуктів, які відносяться до групи ризику - консервацію, в’ялену або копчену рибу. З мого досвіду роботи саме через ці продукти при наявності анаеробних умов відбувається зараження ботулізмом. Так, наймасовіше отруєння на моїй пам»яті, 86 чоловік на весіллі у 80-х роках, сталося через товстолобика.
Цікаво, що майже рік тому, а саме 20 липня 2009 року, саме в цьому супермаркеті співробітники відділу ветеринарної міліції ГУМВС України у Вінницькій області спільно з спеціалістами державної ветеринарної служби та СЕС провели перевірку дотримання умов зберігання, переробки та реалізації харчових продуктів та виявили ряд недоліків, небезпечних для пересічних громадян. Тобто рік пройшов, а висновків ніхто так і не зробив.
Влітку взагалі почастішали харчові отруєння. Досить згадати останній випадок з сімома студентами, які потрапили в лікарню після святкуваня випускного 2 липня у ресторані ”Національ”. Тому наводимо перелік небепечних продуктів за даними міського гастроцентру.
Продукти, сприятливі для розвитку токсину ботулізму:
- Овочева консервація без повноцінної стерилизації
- Консервовані у домашніх умовах гриби
- В\'ялена і копчена риба.
- Ковбаса, шинка, копченості
Продукти, якими найчастіше труяться влітку вінничани:
- салати, заправлені майонезом
- Кремові торти й печиво
- Прострочені молокопродукти (сметана, сир, вершки)
- Морозиво з соковими наповнювачами
- Немиті ягоди
В той же час, мудре рішення прийняла Донецька влада. У магазинах області до 1 вересня не будуть продаватися готові салати, заправлені майонезом або сметаною. Так вирішила обласна санепідемстанція. За нормами салати з майонезом і сметаною повинні реалізовуватися протягом години. Але магазини це правило не дотримуються - змазані жиром інгредієнти деколи лежать на прилавку з ранку до вечора.
Для довідки:
Ботулізм — паралітична хвороба, спричинювана токсином ботуліном. Він блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м’язового паралічу, вражає мозок.
Бактерія ботулізму живе у м’ясі та рибі. Розмножується за відсутності кисню. На смак, колір чи запах бактерії в продукті виявити неможливо. Щороку у Вінниці від ботулізму лікуються до десяти потерпілих.