Так як вона побудована зі сталі, то згідно з підрахунками, при температурі в +32 градуси вежа "витягується" на чотири сантиметри. На жаль, додаткові сантиметри не допоможуть нашій вежі піднятися вище 15 місця в списку найбільш висотних споруд людства. На 14 місці радіо і телевізійна вежа Тяньцзінь, яка вища за нашу на 14 (!) метрів.

Вінницька телевежа  (фото Олега Волощука)

І все ж вінницька телеантена хоч і не вища всіх, але дуже примітна і унікальна навіть в компанії башт-акселератів світу. Справа в тому, що вона серед подібних висотних будівель є самим заслуженим ветераном, так як була споруджена ще в 1961 році. У двадцятці найвищих споруд світу немає і вже ніколи не буде подібних "аксакалів". Для довідки скажу, що серед 35 веж, що входять до довідкової добірки Вікіпедії,  лише паризька і токійська телевежі старіші за нашу. До речі, японська вежа з 1958 року змогла пропустити через свій оглядовий майданчик більше 150 мільйонів туристів. Наша вежа таких рекордів встановлювати не мала можливості через відсутність функціональних можливостей.

Телевышка. Автор фото: Александр Дехтяр

Через відсутність оглядового майданчика доступного туристам наша вежа не входить до Всесвітньої федерації висотних башт (The World Federation of Great Towers), унікальне співтовариство, яке об\'єднує не людей, а споруди.

Туди ж зачинені двері і для найбільш високої вежі в Україні - вежі на Сирці в Києві. Цікава історія створення її проекту. Він був зроблений київським проектним інститутом у рамках конкурсу для Москви, але там вирішили будувати бетонну конструкцію. Так що стало в нагоді дома. І тим не менш "матері міст руських" знадобилося цілих 12 років, щоб побудувати споруду вище, ніж в обласному центрі над Бугом.

Читати про всі телевежі...


Переглядів: 20930
Поширень: 0