Незаконне виробництво паливно-мастильних матеріалів із налагодженою мережею збуту продукції розгорнулося на території Тростянецького району. Нелегалів викрили співробітники податкової міліції Вінниччини.

Переробка нафти на бензин марок А-80 та А-92 та дизпаливо здійснювалася на території колишньої нафтобази. Саме тут при в’їзді на територію податківці затримали два вантажних автомобіля-тягача з автоцистернами, а також напівпричепами-цистернами, завантаженими сирою нафтою. Була також затримана вантажівка з цистерною, що вивозила з підприємства мазут.

Виготовлення бензину й дизельного палива здійснювалося на спеціальному технологічному комплексі, потужністю до 50 тонн на добу, готовий продукт переливався у 14 стаціонарних, з’єднаних між собою цистерн об’ємом 75 кубометрів кожна. Для підвищення октанового числа та виробництва бензину використовувався газовий конденсат, який завозився на завод по фіктивних документах. Масове виробництво передбачає й масову реалізацію: пальне збувалося через автозаправні станції району, відтак жоден місцевий водій, заправляючи власне авто «підпільним» бензином, не мав гарантії якісної роботи двигуна за свої ж гроші.

В ході огляду виробничих потужностей, офісних, складських та підсобних приміщень підпільного заводу по переробці нафтопродуктів, податківці виявили та вилучили більше 300 тонн сирої нафти, 150 тонн дизельного палива та близько 75 тонн бензину. Встановлено, що нафта для подальшої переробки завозилася на виробництво через фіктивні фірми за підробленими документами. Також з’ясувалося, що обидві фірми, які здійснювали виробництво, не внесені до переліку підприємств, які мають всі стадії технологічного процесу з виготовлення нафтопродуктів, що визначені Кабміном, а також не є платниками акцизного збору (нафтопродукти є підакцизними товарами). Іншими словами, за законом вони не мали права виготовляти бензин та дизельне пальне. Відтак нелегальне виробництво зупинене, продукція, обладнання та засоби для її виготовлення на загальну суму понад 1,5 мільйона гривень описані. Зразки вилученої продукції направлені на дослідження, експерти встановили, що якість вилученого бензину та дизпалива може зашкодити не лише автомобілю, але й його водієві. Порушена кримінальна справа за ч.2, ч.3 ст. 204 Кримінального кодексу України - незаконне виготовлення підакцизних товарів із використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво таких товарів, а також із недоброякісної сировини, що становить загрозу для життя і здоров’я людини.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області

 


Переглядів: 3032
Поширень: 0