На присадибній ділянці нежилого будинку, за яким доглядала 56-річна місцева жителька, міліціонери нарахували близько 600 рослин маку. Маковий посів вигідно ховався за деревами, висадженими по периметру городу.

Коли правоохоронці оглянули горище, то знайшли там ще близько 12 кг вже висушеної макової соломки. Жінка заперечувала про свою причетність до посівів, адже проживала, мовляв у іншому місці. За батьківською хатою доглядала, а хто посіяв мак на городі – їй невідомо. Можна було б і повірити у такі наївні відговорки, якби не попередня судимість пенсіонерки за продаж наркотичного зілля. Тоді жінка відбулась умовним покаранням. Її син та дочка теж раніше судимі за зберігання та продаж наркотиків. Наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи.

У с. Держанівка Хмільницького району дільничні інспектори міліції теж виявили незаконний посів маку. 910 рослин маку зрізали та відправили на дослідження до НДЕКЦ ГУМВС. 64-річна господиня переконувала міліцію, що виростила мак … на пиріжки. Втім «пиріжки» у такій кількості тягнуть на кримінальну відповідальність згідно ст.310 КК України. За подібний злочин передбачено покарання від солідного штрафу до обмеження волі строком до 3-х років. Якщо вирощування снотворного маку чи конопель здійснювалося особою, раніше судимою за цей злочин, то законодавством передбачено покарання у вигляді тюремного ув’язнення строком від 3-х до 7 років.

За інформацією обласного Відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків з початку загальнодержавного відпрацювання, направленого на виявлення та недопущення незаконних посівів нарковмісних рослин, вінницькі міліціонери задокументували 403 факти незаконних макових та конопляних посівів, за вказаними фактами порушено 228 кримінальних справ відповідно до ст.. 310 КК України, складено 35 адмінпротоколів по ст.106 (2) КУпАП .


Переглядів: 2832
Поширень: 0