До Громадянської мережі ОПОРА почали масово звертатися абітурієнти та їх батьки з підозрами щодо того, що топ рейтингів найпрестижніших ВНЗ зайняли липові переможці престижних конкурсів. У зв’язку з цим, ОПОРА перевірила списки абітурієнтів Київського національного університету ім. Т.Шевченка та Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

Тож, найбільше «липових» переможців у КНУ ім.Т.Шевченка. Для прикладу, з 11 позицій топ-рейтингу до Інституту журналістики, у 10 абітурієнтів є позначка «+» в графі «переможець олімпіад/конкурсів». Втім, прізвищ цих 10 абітурієнтів немає ні у Наказі МОН №504 «Про підсумки Всеукраїнських учнівських олімпіад і турнірів 2009/2010 навчального року», ні у Наказі №536 «Про підсумки проведення III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2010 році».

Відсутність абітурієнтів у списках Наказів свідчать про фальсифікацію даних та зловживання особами права на першочергове зарахування. Така ж ситуація виявилася у КНУ ім.Т.Шевченка на наступних спеціальностях: облік та аудит (4 з 5 перших місць зайняли «липові» переможці конкурсів), міжнародний бізнес (Інститут міжнародних відносин - 1 з 5 перших абітурієнтів), міжнародні економічні відносини (Інститут міжнародних відносин – 2 з 10), міжнародні відносини (Інститут міжнародних відносин – 6 з 21).

В той же час, в КНЕУ право першочергового вступу отримали не тільки переможці всеукраїнських конкурсів, а й їх учасники. Хоча останні не повинні мати жодних переваг порівняно з абітурієнтами, які вступають за загальним конкурсом. Ці особи були виявлені у топ-списку на спеціальностях економіка підприємства (один абітурієнт), фінанси та кредит (2 абітурієнти з 20 перших, а 1 абітурієнтка взагалі не брала участі у таких конкурсах).

ОПОРА звертається до Приймальних комісії ВНЗ України з проханням перевірити наявність документів в особистих справах абітурієнтів, що підтверджують їх перемоги, та звірити прізвища з відповідними Наказами МОН.

Довідково: Нагадуємо, що відповідно до Умов прийому до ВНЗ 2010 року, учасники міжнародних олімпіад, призери (особи, нагороджені дипломами I - III ступенів) IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів та призери (особи, нагороджені дипломами I - III ступенів) III етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України зараховуються до рейтингового списку абітурієнтів одразу після осіб, що вступають поза конкурсом та рекомендованих за результатами співбесід (Відповідно до п.15.2 Умов прийому). Тобто, вище зазначені абітурієнти, маючи нижчі сумарні бали за результатами тестування, до яких додається середній бал атестату, можуть опинитися у рейтингу вище ніж абітурієнти, які вступають за загальним конкурсом.

Контактний номер: 063 617 97 50
 


Переглядів: 3736
Поширень: 0