Зокрема, в Україні немає аналогів створеної науковцями та студентами Вінницького Національного технічного університету (ВНТУ) на замовлення обласного  Держуправління охорони природи геоінформаційної системи моніторингу довкілля Вінниччини "Рідна природа". Усі інформаційні матеріали системи прив"язані до географічних об"єктів карти - достатньо натиснути "мишкою" на об"єкти, зазначені на карті, і вам виводиться вся наявна у базі інформація про цей об"єкт. Навіть інформація про стан якості води у водних об"єктах та грунтах області. Це є своєрідною комп"ютерною енциклопедією області. Як мінімум, учасникам конкурсу потрібно було добре володіти комп"ютером, адже свої роботи вони надсилали  до системи "Рідна природа". А щоб стати переможцями - потрібно було зібрати, систематизувати матеріали на екологічні теми та сфотографувати місця, рослин та тварин - залежно від теми роботи.

У номінації "Найкраще інформаційне наповнення" перемогла студентка ВНТУ Олена Громадська за роботу про  тварин, занесених у Червону книгу , які є на території Вінниччини. Друге місце здобув учень 11 класу з села Мазурівки Чернівецького району  Олег Продан - він підняв тему відходів на території району. А третє місце отримала робота магістранта ВНТУ Олени Ободинської - вона систематизувала  "червонокнижні" рослини з усіх районів нашої області. 

Переможницею в номінації "Найбільш комплексне дослідження" стала студентка ВНТУ Любов Гавришко, яка створила атлас Вінницької області, до якого увійшло більш ніж 20 карт. Друге місце завоював учень Могилів-Подільського  монтажно-економічного коледжу  Олександр Боднар, котрий написав роботу про заповідні об"єкти поблизу свого рідного села Озаринці і проілюстрував гарними фотографіями. У номінації "Найкраща комп"ютерна реалізація" переможцями стали автори трьох найкращих сайтів - студенти ВНТУ Іван Пирогівський та Марія порицька, а також учень Вінницької ЗОШ №3 Євген Києнко-Романюк.  

Організатор конкурсу, професор, доктор технічних наук Віталій Мокін  відзначив:
- Мета конкурсу - заохочення талановитої молоді, студентів до охорони навколишнього середовища, а також розвиток і поширення знань в галузі геоінформаційних систем. Переможці цього конкурсу, які захочуть вступати до нашого вузу на спеціальність "екологія", отримають при вступі додаткові бали: за 1 місце - 4 бали, за 2 - 3 бали, 3 - 2 бали.

Головний еколог Вінниччини Олена Яворська сказала, що наступного року також відбудеться   конкурс. А переможців цьогорічного нагороджуватимуть у Міжнародний день довкілля, 5 червня.


Переглядів: 4076
Поширень: 0