Днями до Гайсина у рамках акції «Марш життя» завітала група німецької молоді. Мета візиту - публічне покаяння за те, що принесла фашистська окупація мільйонам наших співгромадян у роки Другої Світової.

Група молоді з південно-німецького міста Тюбінген завітала до Гайсина, аби вибачитися перед місцевою єврейською та українською громадами за ті жахи, які їм принесла війна. Адже під час Другої Світової в цьому районному центрі було розстріляно близько восьми тисяч євреїв.

Декілька тисяч гайсинчан потрапили в концтабори та на каторжні роботи до Німеччини. Одна з учасниць «Маршу життя» Анка Крюгер каже – про злочини нацистів на окупованих територіях дізналася лише нещодавно. І це докорінно змінило її погляд на відносно недалеке минуле своєї Батьківщини. «Марш життя» проводиться втретє. І вперше за межами Німеччини. Україну обрано як державу, що найбільше постраждала від нацистської навали. Відтак, потрібно будувати містки над прірвою, котра колись розділяла наші народи.

Сьогодні молодь Німеччини та України краще розуміє одне одного. Адже намагається жити за спільними європейськими цінностями, серед яких – пошана до життя іншої людини, відсутність расових, національних, релігійних та інших упереджень. За словами учасників «Маршу життя», цей їхній візит до України не останній. І вже сьогодні відповідні Міністерства ФРН та України розробляють план спільних заходів на майбутнє.


Переглядів: 3073
Поширень: 0