Члени комітету проаналізували показники виконання програми, а також внесли пропозиції щодо формування нової програми на майбутнє у рамках загальної Cтратегії розвитку міста «Вінниця - 2020: сучасне та комфортне європейське місто».

Перші проекти, які спрямовані на соціальну підтримку людей з обмеженими фізичними можливостями, у Вінниці були започатковані ще у 1998 році. Відтоді у місті почали з\'являтись поодинокі пандуси, різноманітні проекти на підтримку дітей та молоді з обмеженими фізичними можливостями. У 2008 році у Вінниці було створено міський комітет доступності. Тоді ж і було розроблено та ухвалено загальноміську програму «Місто Вінниця зручне для всіх».

За цей період за рахунок міського бюджету було адаптовано для людей з обмеженими фізичними можливостями чотири школи та чотири поліклініки, відділення соціального захисту та тротуари на вулицях Хмельницьке шосе, Келецькій та частково на Київській. Крім того, в обласному центрі встановлено понад 20 звукових світлофорів, нанесено спеціальну розмітку жовтого кольору на зупинках громадського транспорту та встановлено чіткі графіки руху низькопольних тролейбусів. Також за час дії програми споруджено 320 пандусів у соціальній інфраструктурі міста (біля магазинів, малих архітектурних форм тощо), а також пандуси у шести під\'їздах багатоповерхівок, в яких проживають люди з обмеженими фізичними можливостями. До кінця поточного року ними планується обладнати ще 23 під\'їзди.

Одним із завдань програми є підтримка роботи служби перевезення людей на візках. На даний час працює дві машини, які обслуговують людей з особливими потребами. На сьогоднішній день було надано вже понад 32 тисячі безкоштовних послуг по перевезенню вінничан з проблемами опорно-рухового апарату.

У Міському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» працюють гуртки з вокалу, гри на музичних інструментах, танців на візку, англійської мови, вишивки та бісероплетіння тощо. Для відвідувачів центру працюють Інтернет-клуб, тренажерна зала, здійснюються сеанси масажу, надаються безкоштовні консультації з різних юридичних та соціальних питань.

На реалізацію заходів програми «Місто Вінниця зручне для всіх» за три роки з міської казни було виділено майже півтора мільйони гривень.

Міський голова Володимир Гройсман зазначив, що ту роботу, яку на сьогоднішній день виконано по програмі доступності інвалідів та інших маломобільних груп, зарано вважати виконаною. «Те, що на сьогоднішній день вже зроблено - це лише елементи певної адаптації, - зазначив керманич Вінниці. - Ми повинні скоригувати свої дії так, аби адаптувати побутові умови (під\'їзди, двори, помешкання, де проживають люди з обмеженими фізичними можливостями) та міське середовище в цілому для їхнього комфорту та зручності. Це і має стати першочерговими цілями у рамках відповідного розділу загальної Стратегії розвитку міста «Вінниця - 2020».

Крім того, як зазначив Володимир Гройсман, вже у недалекій перспективі Міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» матиме більше приміщення для здійснення своєї діяльності.


Переглядів: 4213
Поширень: 0