Постійний контроль температурних показників зовнішнього повітря та повна готовність мереж теплопостачання дозволили увімкнути опалення одразу після прийняття відповідного рішення виконкому міської ради.

Опалювальний сезон у житловому комплексі Вінниці офіційно стартував 6 жовтня. У дитячих садках, пологових будинках та стаціонарних відділеннях лікарень обласного центру – 2 жовтня. Особливих проблем із включенням опалення у Вінниці не було, за винятком того, що 27 вересня з‘ясувалось, що теплопостачальні організації усієї держави не мають лімітів на газ. Це сталось через те, що уряд України не врегулював питання вчасного початку тендерної процедури та підписання договорів про виділення лімітів між ДК НАК «Нафтогаз України» і теплопостачальними організаціями усіх міст країни.

Не зважаючи на те, що вінницькі теплопостачальні організації досить оперативно підготували усі необхідні документи для проведення тендеру і виділення лімітів блакитного палива, відсутність договорів з єдиним підприємством-постачальником газу в Україні ставила під загрозу плани вінницької влади про початок опалювального сезону раніше визначеного терміну. У ситуацію втрутився Вінницький міський голова Володимир Гройсман. Очільник міста на рівні Кабінету Міністрів України домовився про виділення газу для вінницьких котелень. І вже у суботу, 2 жовтня, розпочалась подача тепла у дитячі та медичні установи.

На сьогоднішній день переважна більшість житлових будинків уже з теплом. Згідно нормативів, повне підключення житлового сектору до теплопостачання має відбутись протягом 10 днів від офіційного початку опалювального сезону. У Вінниці на це пішло значно менше часу. «Для того, аби в усіх будинках міста включити опалення нам достатньо трьох-чотирьох днів, - розповідає перший заступник міського голови Іван Михайлюк. – Теплопостачальні організації завчасно розпочали запускати воду у системи і підтримувати необхідний тиск у мережах. Є, звичайно, окремі проблеми, які відтягують подачу тепла у деякі будинки і пов’язані вони із поривами, які трапляються як на внутрішньо-будинкових мережах, так і на зовнішніх. Але відповідні служби у найкоротші терміни усувають недоліки і незабаром в усіх багатоповерхівках Вінниці буде тепло».

Попри те, що теплопостачальні організації та міська влада докладають максимум зусиль, аби вчасно та якісно надавати послуги вінничанам, мешканці міста не квапляться гасити свої борги за спожите тепло та гарячу воду. На сьогоднішній день загальна сума цього боргу мешканців Вінниці становить близько 35 мільйонів гривень. Така ситуація змушує теплопостачальників брати кредити для того, аби вчасно і в повному обсязі розраховуватись за газ. Наявність боргу за комунальні послуги також може зашкодити мешканцям оформити субсидію. А також, може призвести до того, що питанням стягнення заборгованості займуться працівники державної виконавчої служби.


Переглядів: 3500
Поширень: 0