У жовтні припинив своє існування Вінницький ламповий завод, який колись входив до складу найбільших виробників електротехніки в країні. Його ліквідація стала для країни втратою майже 20 млн грн. Вердикт, що поставив хрест на існуванні ВАТ «Вінницький ламповий завод», Господарський суд Вінницької області прийняв 28 вересня. Суд затвердив ліквідаційний баланс підприємства, наданий ліквідатором Сергієм Ткачуком, і постановив ліквідувати ВАТ як юридичну особу. Згідно з рішенням суду через відсутність у заводу будь-якого майна всі його борги були списані.

Отже, ключові кредитори ВАТ, які представляють державу - Державний комітет України з матеріального резерву (вимоги на суму 6,4 млн грн.), Податкова інспекція Вінниці (5,55 млн грн.) та Пенсійний фонд (1,77 млн грн.), - залишилися ні з чим. Разом з ними постраждав і Фонд державного майна України, який до останнього часу володів 24,57% акцій боржника. Адже після завершення ліквідації вінницького підприємства держчастка в його статутному капіталі номінальною вартістю 4,34 млн грн., від якої приватизаційне відомство так і не встигло позбутися, перестала існувати разом з самим боржником. Таке завершення тернистого шляху Вінницького лампового заводу можна вважати прогнозованим.

Як вже повідомляла «ДС», процес банкрутства стартував ще в 1997 р. У той час підприємство, створене на базі державного виробничого об\'єднання «Жовтень», було одним з найбільших в країні виробників скляних трубок для кінескопів і ламп денного освітлення, а також вакуумних індикаторів, мікросхем і транзисторів. Тим не менш технологічний прогрес для заводу, на якому в середині 90-х років працювало майже 5 тис. осіб, обернувся дуже важливими фінансовими проблемами, через що його кредитори погодили відчуження активів свого боржника. Майно лампового підприємства (нерухоме майно та обладнання на земельній ділянці 36 га) було передано сімферопольській компанії «Аспект», заснованої кримськими бізнесменами Віталієм Храмовим і Андрієм Медяковим, які погодилися навзаєм погасити близько 17 млн грн. кредиторської заборгованості ВАТ.

На базі виведених з підприємства активів сімферопольці створили ЗАТ «Ламповий завод», яке постаивло за намір стати провідним в Україні постачальником енергозберігаючих ламп. Крім того, «Аспект» почав реалізацію проекту відновлення цеху з випуску скла у Вінниці. Для цього пани Храмов та Медяків створили ТОВ «Вінницький завод склотари» і залучили столичних партнерів - київську фірму «Укртара-Інвест» Анатолія Волковського і Віктора Рибальченко. Проте обидва даних проекта, проіснувавши декілька років, так і не надали ніякого ефекту, і в підсумку в 2007 р. майно ЗАТ «Ламповий завод» і ТОВ «Вінницький завод склотари» було розпродано, а самі підприємства ліквідовані.

Вінницький ламповий завод, позбавлений всіх значимих активів, тим часом продовжував існувати на папері, а його кредитори не втрачали надії на повернення своїх грошей, виплату яких сімферопольці всіляко затягували. При цьому ліквідувати підприємство було важко, тому що державна частка в його капіталі до середини 2008 р. становила 28,6%. А це поширювало на завод дію мораторію на примусову реалізацію майна, як підприємства з держчасткою понад 25%.

Але в підсумку простягнути руку допомоги «Аспекту» вирішило регіональне відділення Фонду державного майна у Вінницькій області. На початку 2008 р. ФДМУ несподівано позбувся від 4% акцій підприємства, без особливого розголосу продавши їх невідомому покупцеві. У результаті держчастка в капіталі заводу скоротилася до 24,57%. Чим було продиктоване таке рішення, невідомо до цього дня. Тим не менш факт залишається фактом: саме це дозволило визнати Вінницький ламповий завод банкрутом у червні 2008 р. і благополучно його ліквідувати в нинішньому році. А те, що держава через це втратило майже 20 млн грн., здається, вже нікого не буде цікавити.


Переглядів: 21418
Поширень: 0