Саме про стан та тенденції розвитку релігійної ситуації і державно-церковних відносин у Вінницькій області в ході прес-конференції, яка відбулась 27 жовтня розповів начальник відділу у справах релігій облдержадміністрації Ігор Салецький.

Він повідомив, що релігійні організації навчились користуватися правами, гарантованими їм чинним законодавством про свободу совісті та релігійні організації, і, при потребі, і відстоювати їх, в дійсності ставши самодостатніми, незалежними від світських інституцій.

Змінилися і основні риси, які раніше характеризували міжконфесійні стосунки на Вінниччині. За останні роки вони стали виваженими, толерантними терпимими.

Начальник відділу у справах релігій охарактеризував стан релігійної мережі на осінь цього року. На 1 вересня в області діють 2052 релігійні організації 35 конфесій. Найвпливовішою складовою релігійного життя в області залишається православ’я – 1259 релігійних організацій, що становить 61, 3 % релігійної мережі. За кількістю віруючих та релігійних організацій найчисельнішою в області залишається Українська православна церква (951 релігійна організація). 232 релігійні організації нараховує Українська православна церква Київського патріархату. Незмінною залишається мережа релігійних організацій Української автокефальної православної церкви – 53 організації. Ще 14 нараховує Руська православна старообрядницька церква. Інші православні релігійні громади мають 9 релігійних утворень. Щодо католицизму, то на Вінниччині представлена Українська греко-католицька церква (17 організацій), Римо-католицька церква (130 релігійних організацій).

До протестанських деномінацій в області належить 579 релігійних організацій 19 конфесій. Загалом 97,7 % релігійних організацій області мають християнське походження. Що ж до інших 2,3 % в області діють 47 нехристиянських релігійних організацій 7 конфесій.

За словами Ігоря Салецького хоча в області ще є багато населених пунктів, де немає жодної релігійної організації (здебільшого це села, в яких проживає мало людей) – мережа церковно-релігійних інституцій задовольняє релігійні потреби поліконфесійного населення Вінниччини.

Одним із свідчень стабільної релігійної ситуації в області високопосадовець вважає невелику кількість міжконфесійних конфліктів, в тому числі завдяки утвореній у 2005 році Раді церков в релігійних організацій при голові облдержадміністрації.

Також одним із ключових досягнень останніх років стало Вінницька область першою в Україні відпрацювала механізм повернення храмів і культових будівель у володіння церкви. З 2008 року органами державної влади повернено у власність історичним власникам близько 2-х десятків культових споруд.

Крім цього одним із основних напрямків діяльності церковних інституцій області виступає благочинність. Зокрема, вони постійно беруть участь у Всеукраїнській акції «Милосердя».


Переглядів: 3622
Поширень: 0