Людині важко уявити собі життя інваліда, людини із вадами… Але декілька разів на рік всі звертають увагу на їх проблеми. Адже 3 грудня світ відзначатиме Міжнародний День інвалідів. А вже наступного року Україна та Європа згадуватимуть 25-у річницю страшної трагедії на ЧАЕС.

На цьому акцентували увагу учасники прес-конференції, яка відбулась в облдержадміністрації 29 листопада. «Це дні, коли ми згадуємо життя 98 тисяч людей різних категорій, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС (із них 5 тис. ліквідаторів-інвалідів першої групи та майже 20 тис. потерпілих дітей), 4000 людей, які зазнали травм на виробництві, чи під час профдіяльності; 16,9 тисяч інвалідів з дитинства (з них майже 7 тисяч діти до 16 років)» - зазначила заступник голови облдержадміністрації Любов Спірідонова.

За її словами Вінниччина один із лідерів серед областей Україні по підтримці інвалідів, чорнобильців, людей із обмеженими можливостями. Вона зауважила, що на Вінниччині діють 22 громадські організації, діяльність яких спрямована на підтримку інвалідів, людей із обмеженими можливостями, чорнобильців.

«Влада виконує всі передбачені законодавством зобов’язання - щодо поліпшення їх медичного, соціально-побутового обслуговування, вишуковує можливість для надання таким особам соціальної підтримки та матеріальної допомоги» - підкреслила Любов Спірідонова.

Так держава виділила понад 260 млн. грн. на оздоровлення та курортно-санаторне лікування ветеранів-інвалідів ВВв. За її словами - на грудень 2010 року майже 70 % цієї категорії пройшли курс оздоровлення. На жаль, існує невідповідність на державному рівні між вартістю путівки та сумою компенсації, яку ці люди отримують у разі відсутності путівки. На порядку денному стоїть і питаня забезпечення інвалідів ВВв автотранспортом, адже 6,5 тис. осіб стоять на сьогодні у черзі, а для них виділено 168 автомобілів. Краще йдуть справи із забезпеченням зв’язком - 600 інвалідів скористалися цього року своїм правом на безкоштовну телефонізацію.

Голова Вінницької обласної громадської організації «Союз Чорнобиль Україна» Володимир Войтов зауважив, що значна підтримка надається і категорії чорнобильців. Субвенція для Вінниччини на підтримку і оздоровлення чорнобильців у 2010 році склала 31 млн. грн., а прогнозовані показники на 2011 рік передбачають підвищення таких видатків на 4 млн. грн. Серед проблемних питань на сьогодні стоїть забезпечення чорнобильців медикаментами, адже на це не вистачає держфінансування. Крім цього, завдяки ініціативі керівництва області щорічно із позабюджетних коштів виділяється 300 тисяч грн. на підтримку вдів ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Що ж до діяльності громадських організацій чорнобильців, то наразі сформувався плідний діалог з владою. Надається активна підтримка проведенню їх заходів, друку та видавництву відповідної літератури, забезпечено проведення лікування у лікувальних та оздоровчих закладах.

Голова громадської організації «Гармонія» Раїса Панасюк відзначила, що Вінниця – один із лідерів в Україні по технічному облаштування транспорту та доріг для інвалідів та людей з обмеженими можливостями. В транспорті діють елетронні табло, працюють підйомники, по всій Вінниці діють звукові світлофори, в більшості державних та владних структур встановлені необхідні пандуси тощо. Успішно працює цілодобова служба перевезення для таких людей. На жаль, у районах області все по іншому. Також Раїса Панасюк подякувала владі за підтримку людей із обмеженими можливостями та інвалідів, адже на Вінниччині успішно діють проекти спрямовані на підтримку цієї категорії осіб, надається необхідний мас-медійний супровід та ін. Сама організація «Гармонія» отримала майже 80 тис. грн. з обласного бюджету на підтримку своїх проектів. Активно допомагають цим людям і бізнес-структури, якщо не коштами, то через надання необхідних послуг.

Директор комунального закладу – Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді із функціональними обмеженнями «Обрій» Світлана Демко розповіла про діяльність цього та інших закладів, які завдяки підтримці обласної влади не лише успішно виконують свої функції, але й готують нові проекти. Так, зокрема, до 2012 року при наявності фінансування передбачається створення центру активної інтеграції «Живиця», де люди із важкими формами інвалідності зможуть незалежно проживати у громаді, і навчатися по 4-ьом програмам та проходити перекваліфікацію. Сам «Обрій» був створений 19 вересня 2006 року, і за цей час встиг надати необхідну допомогу 224 особам, які пройшли повний курс соціально-психологічної реабілітації. Із 14 таких центрів, які існують в державі, на Вінниччині діє 5.

Також Любов Спірідонова акцентувала увагу по підсумкам оздоровлення та відпочинку дітей та підлітків влітку 2010 року на Вінниччині. Минулого тижня у Києві в ході Всеукраїнської наради Вінниччина ввійшла у п’ятірку областей України по результатам оздоровчої кампанії. Всі райони області оздоровили більше 50 відсотків дітей, оздоровленням та відпочинком у 21 оздоровчому закладі регіону забезпечено майже 86 тисяч дітей. Загальна сума витрачених коштів склала 52 млн. грн. З них 18 млн. грн. надійшло з державного бюджету.

Основним досягненням співпраці громадських організацій інвалідів, людей з обмеженими можливостями, чорнобильців та влади учасники прес-конференції назвали постійний конструктивний діалог між владними структурами – громадським сектором – місцевим самоврядуванням та мас-медіа. На сьогодні ці категорії населення захищає 20 нормативно-правових актів, які регулюють сфери їх життя та державної допомоги.


Переглядів: 3540
Поширень: 0