Рік, що минає, не додав українцям щастя. Порівняно з аналогічним дослідженням, проведеним у жовтні 2009 року, число людей, які вважають себе в більшій чи меншій мірі щасливими, трохи зменшилось з 70 до 68%. Проте число тих, які вважають себе однозначно щасливими зменшилось – з 27 до 17%.

Як і рік тому, найбільш щасливими почуваються мешканці Півночі і Заходу, найменш щасливими – мешканці Донбасу.
За рік настрої мешканців Півночі (78%), Центру (65%) та Півдня (66%) майже не змінились. А от у крайніх точках України щастя поменшало: найбільше на Заході – з 85 до 72% (при цьому число тих, які вважають себе однозначно щасливими зменшилось вдвічі – з 39 до 19%), Сході – з 73 до 64%, Донбасі – з 58% до 52%. Сумно констатувати, але щонайменше кожен четвертий мешканець Донбасу почувається нещасливим і лише 9% вважають себе однозначно щасливими.
Як і рік тому, дослідження підтвердило тезу, що з роками відчуття щастя в нашій країні у людей поступово зникає.

Так, найбільш щасливими почувається молодь у віці 18-29 років (70%), найменш щасливими – люди похилого віку (53%). Майже третина опитаних у віці понад 60 років почуваються нещасливими.

Неодружені почуваються більш щасливими, ніж одружені. Водночас одружені набагато більше щасливіші, ніж розлучені та самотні.

Люди з вищим рівнем освіти більш щасливі. Так, серед респондентів з вищою освітою щасливими почуваються 74%, із середньою загальною – лише 51%.

Теза «не в грошах щастя», нажаль, не була підтверджена дослідженням, згідно з яким чим вище доходи людей, тим більш щасливими вони почуваються.

Так, серед респондентів, сукупний дохід яких перевищує 3000 гривень на сім’ю, почуваються щасливими 79%, нещасливими – лише 10%. У свою чергу серед тих респондентів, сімейні доходи яких становлять менше 1000 гривень, щасливих лише 49%, а нещасливих – 37%.

Дослідження не оминуло «улюбленої» теми жінок і показало також як впливає вага людини на відчуття нею щастя.

Жінки в цьому плані категоричні – чим нижча їх вага, тим вони щасливіші. Наприклад, серед жінок вагою до 60 кілограмів число щасливих становить 74%, а серед жінок вагою 90 кілограмів і більше – лише 55%.

У чоловіків реакція на вагу дещо протилежна: найхудіші респонденти-чоловіки (до 60 кг) почуваються найменш щасливими, а чоловіки з більшою вагою відповідно більш щасливі. Для порівняння серед чоловіків вагою до 60 кг число щасливих становить лише 57%, а серед чоловіків вагою 90 кг і більше – 70%.

«Найщасливіша» вага жінки становить менше 60 кг., в той час коли чоловіча вага “щастя” знаходиться у проміжку 70-79 кг.


Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші
Вибіркова сукупність: 2000 респондентів
Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)
Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%

Терміни проведення дослідження:
4 – 11 жовтня 2010 р.

Розподіл областей:
Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька
Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська
Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська
Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь
Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська
Донбас: Донецька, Луганська

 


Переглядів: 2589
Поширень: 0