Організатор банди, 33-річний Олег (імена публікації змінені), уродженець Херсонської області, двічі раніше судимий за скоєння крадіжок і незаконне зберігання зброї, останній раз відсидівши 5 років у виправно-трудовій колонії суворого режиму, осів у місті Христинівці Черкаської області. Кримінальне минуле дало про себе знати - щоб заробити капітал і почати безбідне життя в його голові народився план створення злочинної групи. Для цього він купив бойовий пістолет, перероблений з пневматичного, патрони до нього. У злочинне підприємство він втягнув людину з кримінальним минулим, якому довіряв - Віктора, брата колишньої дружини, двічі відбував покарання за крадіжки, з яким після розлучення підтримував дружні відносини, а також його кума Анатолія. Не дивлячись на незаплямовану репутацію криміналом, Анатолія вдалося без особливих проблем залучити до групи - чоловіки часто збиралися в будинку Віктора, за чаркою горілки обговорювали, здавалося б, безпрограшні злочинні плани.

Жорсткому, ініціативному, впевненому в собі Олегу було неважко підпорядкувати собі 20-річних подільників. Він переконав їх у тому, що побачивши озброєних бандитів, ніхто з потенційних жертв не стане чинити опору. А якщо це і відбудеться - доведеться застосовувати зброю. Для підкріплення психологічного тиску під час здійснення нападів бандити купили ще один пістолет - газовий «WALTHER P99», який зовні нічим не відрізнявся від бойового. Бандити до своєї «роботи» готувалися грунтовно - придбали маски, темний одяг, рукавички. Організатор встановив жорсткі правила поведінки для учасників банди - вони повинні були беззастережно виконувати всі його накази, діяти строго у відповідності з розробленим планом. За собою він залишав організацію діяльності банди, знаходження потенційних об\'єктів для нападів, можливостей для прикриття, коригування дій подільників, розподілу надалі здобутих коштів.

Злочинці почали активно готуватися до скоєння нападу на інкасаторський автомобіль одного з банків, отримавши з надійного джерела інформацію про маршрут, час пересування автомобіля, який перевозив вказану суму. Інкасаторська машина повинна була рухатися за маршрутом Черкаси - Умань-Монастирище і перевозити близько 3 мільйонів гривень. Олег розумів всю серйозність задуманого. На справу потрібно було йти з більш серйозною зброєю - придбати автомати і автомобіль без документів, від якого після скоєння нальоту позбутися. Злочинці склали план нападу - на певній ділянці дороги піти на обгін, перегородити дорогу, а потім ліквідувати чотирьох супроводжуючих, так як вони озброєні і при нападі.

Розробивши план, злочинці в останній момент виявилися не готові до його реалізації, не встигнувши купити зброю. Тим більше, що їм підвернувся більш безпечний об\'єкт для нападу - підприємець з Теплицького району, який мав у оренді ставки. Бандити сподівалися зірвати великий куш, адже за їх інформацією у бізнесмена в будинку знаходилося близько 50 тисяч доларів. За ці гроші вони збиралися придбати автомати і автомобіль.

У січні цього року бандити найняли автівку та вирушили на справу . Близько шостої вечора троє невідомих у чорних масках, які приховували обличчя, увірвалися до будинку підприємця, який проживав удвох з дружиною. Двоє з них були озброєні пістолетами, третій прихопив з собою ніж. Вони заштовхали жінку в кімнату, погрожуючи зброєю та вимагаючи показати, де гроші. Потім один з бандитів приставив пістолет до голови господаря будинку та наказав лягти на підлогу. Чоловікові зв\'язали ноги та руки, а дружині наказали віддати гроші. В іншому випадку погрожували вбити обох. Жінка привела розбійників на кухню і показала, де знаходилися заощадження. Забравши 10 тисяч гривень, тисячу євро та 250 доларів, бандити прихопили мобільні телефони потерпілих і зникли з місця злочину.

Поділивши «зароблені гроші», окрилені успіхом і безкарністю, учасники банди спланували напад на підприємця з Умані, що займався аптечним і рибним бізнесом. Але реалізувати злочинний план грабіжникам завадили співробітники вінницького УБОЗу, які вийшли на слід розбійників. Успішно проведені оперативно-розшукові заходи дозволили затримати спочатку двох членів банди, через півтора тижні в наручниках опинився й ватажок.

За словами начальника відділу по боротьбі з організованими злочинними групами та злочинними організаціями УБОЗ у Вінницькій області Віктора Дзюби, який особисто брав участь у затриманні злочинців, за місцем проживання в Монастирищі Черкаської області у бандитів було вилучено зброю, з яким вони вчинили розбійний напад. Оперативним шляхом було встановлено адресу, де останнім часом відсиджувався організатор групи. Групі затримання довелося витягувати захопленого зненацька злочинця з-під дивана, куди він з переляку забився. Під підлогою бандит сховав до кращих часів патрони і бойовий пістолет. Весь час, коли його подільники вже були під арештом, ватажок відсиджувався в будинку молоденької співмешканки. У нього також було вилучено частину грошових коштів, зароблених злочинним шляхом.

Організатор банди частково визнав свою провину, виправдовуючи свої дії скрутним матеріальним становищем. Апеляційний суд Вінницької області залишив без зміни вирок першої судової інстанції, згідно з яким організатор банди був визнаний винним за трьома статтями кримінального кодексу - незаконне придбання та використання вогнепальної зброї, вчинення розбійного нападу та бандитизмі і отримав 9 років 6 місяців в\'язниці з конфіскацією майна. Другий активний учасник банди проведе за гратами 8 з половиною років. Третій, з урахуванням відсутності кримінального минулого, глибокого каяття у скоєному і повного відшкодування потерпілим моральної та матеріальної шкоди отримав найменший термін - чотири роки позбавлення волі з конфіскацією майна.

У цьому році підрозділами УБОЗу в Україні було ліквідовано 9 злочинних груп, що займалися бандитизмом, одна з яких - на Вінниччині.


Переглядів: 3174
Поширень: 0