За словами Дмитра Гройсмана, координатора ВПГ, буде оприлюднено відверті інтерв’ю із колишніми Стрижавськими засудженими, які розкажуть про те, що насправді відбувається за стінами колонії.

- Ми відзняли вже 40 інтерв\'ю, запланували 81. Кількість відвертих розмов вирішили пов\'язати із номером виправної установи, - пояснює Дмитро Гройсман. - На сьогодні, із 40 відзнятих інтерв\'ю залишилося тільки 25. Решта зберігалася на комп\'ютерах, які під час обшуку мого офісу, вилучили правоохоронці. Але я на цьому не зупинюся і надалі зніматиму.

За словами правозахисника, поштовхом до зняття такого фільму стали скарги від засуджених і їх батьків про жорстокі знущання над в’язнями, які постійно надходили до правозахисної групи, а також замовчування правди про втечу із колонії засудженого, що так вдало приховував колишній начальник даної установи Магомед Магомаєв.

Вінницькі правозахисники постійно наголошували про систематичні порушення посадових осіб Стрижавської колонії. Саме вони вперше і повідомили про втечу засудженого із даної установи. У зв’язку із чим було порушено кримінальну справу спочатку по факту втечі, а потім перекваліфіковано проти конкретних посадових осіб.

- Магомед Магомаєв пів року замовчував про втечу в’язня Віталія Совача. І втікачів насправді було двоє, а не один, - говорить Гройсман. Сам Магомаєв від коментарів відмовляється, зсилаючись на те, що більше про нього і про цю справу може розповісти пан Дмитро.

У той час поки тривало слідство, начальник Стрижавської колонії отримав підвищення по службі і був переведений на посаду в.о. заступника начальника управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань у Вінницькій області, звідки і пішов на пенсію.

- Наразі завершено досудове слідство і справу передали до суду, - говорить Дмитро Гройсман. – Мене дуже здивує, якщо підсудний Магомаєв з’явиться на слуханні. Але чомусь інтуїція підказує, що цього не буде.


Переглядів: 5180
Поширень: 0