7 грудня у залі засідань міської ради відбулась конференція на тему «Перспективи створення робочих місць для людей з обмеженими фізичними можливостями в державних та приватних структурах міста Вінниці». Участь у ній взяли представники органів місцевого самоврядування, підприємці, люди з інвалідністю, представники центру зайнятості та інших структур, які опікуються адаптацією людей з обмеженими фізичними можливостями до існуючих умов проживання.

Вінниця одне з небагатьох міст України, де люди з обмеженими фізичними можливостями займають досить активну позицію та спільно із міською владою створюють комфортні умови для проживання вінничан з інвалідністю. Не зважаючи на труднощі, які їм доводиться щоденно долати, вони намагаються частіше виходити з дому і спілкуватись між собою. Багато людей з інвалідністю хочуть працювати, заробляти собі на життя, бути в колективі та розвиватись в професійному плані. Втім, влаштуватись їм на роботу вкрай важко.

Конференція, на якій мова йшла саме про працевлаштування людей з особливими фізичними можливостями, була підсумковим етапом більш ніж піврічного проекту «Повноцінний успіх». У Вінниці його втілювали у життя Благодійний фонд «Подільська громада» та громадська організація «Гармонія» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Результатом цього проекту стало створення шести фільмів «Дорога до успіху» про людей з обмеженими фізичними можливостями, які досягли успіху у різних сферах суспільного життя, розроблено та надруковано методично-інформаційний посібник, буклет «Повноцінний успіх», де розповідається про можливості навчання та працевлаштування для людей з особливими потребами.

Але це лише частина тієї роботи, яку потрібно виконати для того, аби змінити ставлення роботодавців до працівників з інвалідністю і зруйнувати стереотип про те, що людина з обмеженими фізичними можливостями не може повноцінно працювати і бути корисною підприємству чи організації. «Частина людей з обмеженими фізичними можливостями можуть бути не лише споживачами соціальних послуг, а й платниками податків, - говорить голова громадської організації Раїса Панасюк. - Багато людей з інвалідністю мають освіту і є гарними фахівцями, але те, що вони пересуваються не так як усі, на думку роботодавців, може додати клопоту. Тому дуже важко влаштуватись на роботу, якщо маєш проблеми із пересуванням».

Вінницький міський голова Володимир Гройсман, який відкривав конференцію, запропонував створити програму, яка б допомагала аналізувати кількість робочих місць, де працюють люди з обмеженими фізичними можливостями. «Сьогодні завдання суспільства і вінницької громади загалом - створення всебічних умов для адаптації людей, які мають дещо інші можливості і потреби, - говорить очільник міста. - Сьогоднішня тема конференції досить актуальна і я думаю, що  сьогодні можуть бути напрацьовані ті рішення, які зможуть стати основою наших спільних дій в подальшому , як в приватному так і державному секторі».

 


Переглядів: 3438
Поширень: 0