Вчителі-пенсіонери безкоштовно навчають дітей із малозабезпечених родин. Здебільшого такі заняття проходять у бібліотеках, але нерідко викладачі навіть ходять до учнів додому.

Тетяна сама виховує п\'ятеро дітей. Каже - в школі вчаться добре. Єдина проблема - з англійською. Однак грошей на репетитора в матері-одиначки немає. Місячний бюджет сім\'ї - півтори тисячі гривень.

Тетяна Мусібітенко, багатодітна матір:
- Англійська там йде майже 3-4 рази на тиждень, і це дитина в сльозах просипається і: "Мама, я в школу не піду". Вона не може ходити просто так, щоб бути неготовою.

Зараз п\'ятикласниця Надійка уроків англійської не боїться. Каже, стала майже відмінницею. А все завдяки - заняттям з репетитором.

Надія Мусібітенко, учениця 5-го классу:
- Я не розуміла цього, я питалася в мами, але вона мені не могла допомогти.

До виходу на пенсію Людмила Горбатенко викладала англійську в сільській школі. Тепер - передає свої знання сорока дітям із багатодітних та малозабезпечених сімей.

Людмила Горбаренко, викладачка англійської мови:
- Дати оці початкові знання, транскрипції, основні буквосполучення  і дитина розцвітає, вона вже бачить, що там написано, може відповісти, завчити.

Окрім іноземної, хлопчики й дівчатка можуть надолужити згаяне з української мови, математики, біології та географії. З ними безкоштовно займаються двадцять викладачів-пенсіонерів. Ідея таких занять належить місцевій благодійній організації.

Дмитро Дідик, директор благодійного фонду:
- Їм скучно дома сьогодні сидіти. І от ми найшли такі багатодітні сім’ї, в яких діти, по стану хвороби чи по якихось сімейних обставинах пропустили 2-3 заняття і вже не зможуть їх наздогнати, а найняти репетитора - це сто гривень за годину.

Благодійники сподіваються, незабаром до їхньої справи долучиться ще більше викладачів-пенсіонерів.


Переглядів: 3385
Поширень: 0