Координатору Вінницької правозахисної групи Дмитру Гройсману пред\'явлено звинувачення за публікацію у його блозі зображення статуетки чоловіка з ерогованим фалосом, що лежить на Конституції України.

Про це Гройсман написав у своєму ЖЖ.

Згідно з постановою Слідчого управління УМВС у Вінницькій області, правозахисник обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.338 КК України "Наруга над державними символами України".

За цей злочин передбачено штраф, арешт або позбавлення волі на строк до трьох років.

Також правозахисник обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.301 КК України "Розповсюдження предметів, зображень, творів порнографічного характеру".

Це звинувачення інкримінується Гройсману за розміщення в його ЖЖ посилання на відеоролик про російських політиків та громадських діячів Віктора Шендеровича, Едуарда Лімонова та Олександра Поткіна.

Цей злочин передбачає штраф, або обмеження волі до трьох років.

Крім того, Гройсман звинувачується в розповсюдженні порнографії за розміщене в ЖЖ зображення фалоса поруч із зображенням екс-президента Віктора Ющенка.

Також правозахисник обвинувачується в тому ж злочині, вчиненому повторно, що передбачає до 7 років позбавлення волі.

Це звинувачення висунуто за повідомлення в ЖЖ Гройсмана, яке "містило порнографічне зображення, а саме, відскановані листівки Німецького Фонду з боротьби зі СНІДом, з гаслом "Український міліціонер! Спілкуючись з начальником і громадянином, дотримуйся техніки безпеки".

"Слідчий взяв з мене підписку про невиїзд, тепер я не можу покидати межі міста Вінниця без його особистого дозволу", - пише Гройсман.

За його словами, слідчий "сильно поривається" передати справу до суду, виконавши 217 і 218 статтю КПК.

"Ідея проста - спихнути із себе цю нав\'язану слідчому справу, замовники якої - співробітники вінницьких правоохоронних органів, яких наші клієнти - сомалійські біженці - звинувачують у пограбуваннях, тортурах і знущаннях", - вважає правозахисник.

22 грудня Гройсмана викликають на допит.

Як відомо, у жовтні в квартирі Гройсмана було проведено обшук в рамках розслідування кримінальної справи, порушеної за поширення порнографії через його блог.

У результаті обшуку міліція вилучила комп\'ютери і документацію Вінницької правозахисної групи.


Переглядів: 7096
Поширень: 0