У Вінниці пояснювали особливості виходу на пенсію після реформиНаступного місяця у Верховній Раді України розпочнеться обговорення законопроекту «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». У цьому законопроекті передбачено пропозиції щодо удосконалення солідарної системи та пропозиції по запровадженню накопичувальної системи загальнообов\'язкового пенсійного страхування. Про особливості проведення пенсійної реформи в Україні 20 січня йшлося на семінарі, який провела заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Лариса Дика.

«В Україні передбачене існування трирівневої системи загальнообов\'язкового державного пенсійного страхування - солідарна (1 рівень), накопичувальна (2 рівень) та недержавного пенсійного забезпечення (3 рівень), - говорить Лариса Дика. - На сьогоднішній день Урядом підготовлено законопроект щодо збалансування діючої солідарної системи та запровадження 2-го рівня пенсійної системи, який дасть змогу урізноманітнити джерела доходів майбутніх пенсіонерів і забезпечити більш високий рівень пенсій».

Відповідно до законопроекту, адміністрування страхових внесків накопичувальної системи здійснюватиметься через Пенсійний фонд України. Вже через 2 роки після запровадження сплати страхових внесків до цієї системи її учасники матимуть право обирати недержавні пенсійні фонди, в яких накопичуватимуться їх пенсійні кошти.

Для врегулювання надвисоких пенсій державних службовців (понад 10 тисяч гривень) реформою передбачається обмеження максимального розміру пенсійного забезпечення на рівні 12 розмірів прожиткового мінімуму (на сьогоднішній день це 8808 гривень) для осіб, які втратили працездатність. Також законопроектом передбачається вже з 2013 року підвищення пенсійного віку для чоловіків, які знаходяться на державній службі до 62 років.

Для лікарів, освітян та працівників культури, переважна більшість яких продовжує працювати і після досягнення загальновстановленого пенсійного віку, передбачається певне заохочення щодо праці у бюджетній сфері. В зв\'язку із низьким розміром заробітної плати, а, відповідно, і пенсії, бюджетникам при виході на заслужений відпочинок передбачається одноразова грошова допомога у розмірі десяти призначених місячних пенсій. Крім того, законопроектом збережено право на пенсію за вислугу років, тобто за наявності 25 років спеціального стажу призначається пенсія незалежно від віку.

Законопроект передбачає також внести певні зміни до пенсійного забезпечення військових пенсіонерів. Так, зокрема, розглядатиметься питання скорочення деяких пільг для усунення можливості виходу на пенсію у 30 - 35 річному віці. Крім того, період перебування на військовій службі буде збільшено з 20 до 25 календарних років. Що стосується військових (пожежників та інших службовців), які мають тривалу вислугу років, жодні зміни їх не стосуватимуться і вони отримуватимуть пенсії в тих же розмірах, що і на сьогодні.

Крім того, із початком пенсійної реформи розпочнеться «десятирічка» по збільшенню пенсійного віку. Кожного року для жінок на 6 місяців збільшуватимуть пенсійний вік з 55 до 60 років. За таке підвищення віку пенсія жінок кожних півроку збільшуватиметься на 2,5 %, тобто за 10 років розмір пенсії може зрости максимально на 25%.

Пенсійна реформа передбачає також спрощення самої процедури призначення пенсії. Для її обчислення враховуватиметься заробітна плата лише за даними системи персоніфікованого обліку. При цьому зберігаються нині існуючі правила «оптимізації» заробітку, які навіть певною мірою розширяться. Це дасть можливість позбавити майбутніх пенсіонерів від необхідності надавати документи про зарплату більш ніж 10-20-річної давнини, пошуку старих архівів, ліквідованих підприємств, запобігати фальсифікації довідок. В той же час, залишиться діючий порядок визначення заробітку для тих, хто за період з 2000 року не набув достатнього страхового стажу.

Для довідки:

За статистичними даними, в Україні налічується 13,7 млн. пенсіонерів. В даний час на 88 людей поважного віку припадає 100 осіб, що сплачують пенсійні внески. Якщо реформу не провести, то у 2025 році один працюючий утримуватиме одного пенсіонера. У 2050 р. вже буде 125 пенсіонерів на 100 працюючих громадян.

Сьогодні понад дві третини пенсіонерів отримує розмір пенсій до 1 тис. гривень. У той же час середній розмір «спеціальних» пенсій щонайменше у 2,5 рази перевищує середній розмір пенсії, призначеної на загальних умовах. На даний час існує також і розрив між розмірами пенсій жінок і чоловіків. Для жінок встановлено нижчу межу працездатного віку, вони мають меншу тривалість стажу, заробітна плата жінок в середньому майже на 30% нижча, ніж у чоловіків. Тобто, існує ще й гендерна нерівність. У цифрах це виглядає так: середній розмір пенсії за віком у жінок становить 872,6 грн., у чоловіків - 1327,06 грн. Отже, розмір пенсії за віком жінок майже на 30 % менший за розмір пенсії за віком чоловіків. Крім того, у зв\'язку з найнижчим рівнем депопуляції України серед країн Євросоюзу стрімко зростає навантаження щодо пенсійних відрахувань на робоче місце.


Переглядів: 5846
Поширень: 0