Нещодавно Благодійний фонд Подільська громада» та Громадська організація «Гармонія» навідались вдруге до Липовця на запрошення Міського голови. Приїхали вони не з порожніми руками, а з двома комп\'ютерами для родин, у яких виховуються діти з особливими потребами. Голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк розповіла, що зробити такий подарунок організації допомогли небайдужі вінничани. Майже два роки реалізується проект «Комп\'ютер другу». Його мета - зібрати не нову, але придатну для подальшого використання комп\'ютерну техніку й передати її людям з особливими потребами. Адже для цієї категорії населення комп\'ютер може бути єдиним вікном у світ навчання, роботи та спілкування.

"За цей час уже складені списки тих, хто потребує комп\'ютерної техніки, є й благодійники, які відгукнулися на програму. Завдяки їм ми передали людям із Вінниці, Хмільника та Липовця п´ять комп\'ютерів. На черзі – ще два, які отримають мешканці Літинського та Іллінецького районів. Звичайно, тих, кому необхідна комп\'ютерна техніка, набагато більше. Тому ще раз звертаюся до небайдужих людей: якщо ви вирішили придбати собі новий комп\'ютер, то старий можете принести до нашої організації (адреса: Вінниця, Космонавтів, 48, або телефонуйте: 46-93-59, 46-04-96), а ми передамо її тим людям, яким вона конче необхідна. Будемо вдячні кожному, хто відгукнеться", - звертається до вінничан Раїса Панасюк.

Досвід Вінницької громади повезли до ЛиповцяУ Липовці комп\'ютер отримала 12-річна Наталка Мазур та 6-річний Сашко Щербина. Як розповіла Лариса Мазур, мати Наталки, її донька не може відвідувати школу й нині навчається вдома. У молодших класах, коли хвороба не так давала про себе знати, незважаючи на застереження лікарів, дівчинка бігла до школи. Звичайно, ми переживали за донечку, та й педагоги хвилювалися, аби така наполегливість не відбилася на її здоров\'ї. Нині відвідування школи стало неможливим, проте бажання вчитися в Наталочки не поменшало. Звичайно, до нас додому ходять учителі, проте таке навчання важко назвати повноцінним. Сподіваюся, що комп\'ютер відкриє нові можливості для здобуття освіти нашій донечці, тому дуже вдячна всім людям, завдяки яким Наталка отримала шанс на повноцінну освіту, - крізь сльози дякувала Лариса Мазур.

"Комп\'ютер став для нас несподіваним подарунком. Маю надію, що завдяки йому ми зможемо не лише оволодівати знаннями, а й доведемо, що Сашко та такі діти, як він, можуть бути успішними учнями, - додала мати хлопчика Леся Щербина.

Липовецький міський голова Микола Майданюк розповів, що в районі проживають 420 людей з особливими потребами, серед яких понад 150 дітей. Усі вони потребують допомоги, і не лише матеріальної.

"В економічно нелегкий час люди почали втрачати милосердя, співчуття та людяність. Я розумію, що проблем багато в кожного. Проте, якщо ми згуртуємося й допомагатимемо один одному, жити стане не лише легше, а й краще. Саме тому я запросив керівників усіх відповідних управлінь та громаду на зустріч з Раїсою Панасюк, аби вона поділилася досвідом роботи. Адже, попри моє величезне бажання допомогти незахищеним верствам населення, я не можу охопити все. Люди повинні самі об\'єднуватися, створювати громадські організації, а я як керівник міста обов\'язково допомагатиму їм" - поділився думками Микола Майданюк.

Липовецький міський голова познайомився з Раїсою Панасюк, коли приїжджав у справах до Вінниці. Каже, тоді його вразила діяльність вінницького міського голови Володимира Гройсмана, який зумів професійно налагодити в місті зв\'язки між громадськими організаціями та владою. Поспілкувавшись з ним, Микола Майданюк вирішив створити таку ж систему співпраці громади з владою й у Липовці. А щоб допомогти жителям міста зрозуміти та осягнути все, що вони можуть зробити, об\'єднавшись, запросив у гості виконавчого директора фонду «Подільська громада» Андрія Дручинського та Раїсу Панасюк - людину, яка у Вінниці чимало досягла й може багато чого навчити.

Пані Раїса із задоволенням ділилася досвідом та розповідала про програми, в рамках яких нині працюють гармонійці. Вона ознайомила присутніх з проектом «Повноцінний успіх», який «Гармонія» впроваджує разом із благодійним фондом «Подільська громада» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні та Вінницького центру соціальних служб для сім\'ї, дітей та молоді. Основна мета цього проекту - не лише забезпечити працевлаштування людей з інвалідністю й таким чином сприяти їх соціалізації, а й підняти рівень освіченості населення щодо проблем людей з особливими потребами. Липовецькій громаді продемонстрували фільм з циклу «Дорога до успіху», в якому йшлося про життя та досягнення людей з фізичними обмеженнями. Розповіли й про програму «Право кожного жити вільно та мобільно», яка впроваджується у Вінниці Громадською організацією «Гармонія» за сприянням в межах спільної ініціативи Pact Inc., Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду Східна Європа в рамках програми «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)».

- Я сподіваюся, що ці проекти допоможуть змінити стереотипну думку стосовно людей із фізичними вадами як у колах самих неповносправних, так і в суспільстві, покажуть громаді шляхи вирішення деяких проблем, які стосуються людей з особливими потребами, - наголосила Раїса Панасюк.

І її слова не були сказані марно. Уже під час зустрічі липівчани вирішили створити громадську організацію, консультувалися з Раїсою Панасюк та обмінювалися координатами, аби й надалі зміцнювати зв\'язки.


Переглядів: 5416
Поширень: 0