Минулого року більше півтори тисячі вінницьких дітей покращили свій зір у міському центрі відновлення зоруВісім років на базі міської дитячої поліклініки №3 працює міський центр відновлення зору. Кожного дня окрім неділі цей заклад приймає маленьких вінничан, які потребують допомоги фахівців. Скористатись послугами центру можуть діти, які відносяться до всіх поліклінік міста.

Щороку маленьких пацієнтів, які відвідують центр, більшає. У 2010 році тут проліковано 2 266 дітей, що на 412 більше, ніж у 2009 році. Фахівці це пов\'язують із тим, що діти забагато часу проводять перед комп\'ютерами та телевізорами, тому зір у них швидко псується. В результаті відвідування центру у 28% дітей зір нормалізувався, а у 72% - покращився. Центр розташований у просторому приміщенні та має палати денного стаціонару для дітей, де можна відпочити між процедурами.

У міському центрі відновлення зору є апаратура, яка спрямована на лікування таких патологій зору як спазм акомодації, короткозорість, астигматизм, амбліопія, косоокість. Відтак, батьки, які знають про такий діагноз у своїх дітей, можуть скористатись послугами центру, який, для зручності, працює і у суботу.

Більше половини дітей (58%), які проходять лікування у центрі, страждають від короткозорості та спазму акомодації. Ці захворювання виникають через напружену зорову робот, перевантаження у школі, навчання у другу зміну. Окрім цього, на зір дитини негативно впливає тривала робота за комп\'ютером, ігри на мобільному телефоні та задовгий перегляд телепередач. Лікування цієї патології зору вимагає підвищення рухливої активності зовнішніх м\'язів ока, покращення кровообігу та акомодативної функції ока. Для цього використовують цілий ряд загальноприйнятих методик. Для лікування використовується комп\'ютерна програма «Relox», вакуумний масаж, фізіотерапевтичні процедури, лікування на лазерному сканері для відновлення біопотенціалу клітин сітківки.

32,4% пацієнтів - це діти з амбліопією, яка виникає, як ускладнення, при пізньокорегованому астигматизмі та далекозорості. Основний метод лікування - це засвітлення, яке проводиться на спеціальних апаратах: макулотестер, макулостимулятор кольоровий з послідуючою оклюзією та навантаженням.

З косоокістю у центрі лікується до 10% дітей. Фахівці допомагають пацієнтам досягнути правильного положення очей за рахунок покращення фузійної здібності та розвитку бінокулярного зору. Для цього використовуються такі апарати, як мускулотренер, бівізіотренер, сінаптофор, розділювач полів зору та ряд комп\'ютерних програм.

«Щоб розпочати лікування у міському центрі, найперше, що потрібно, - це пройти обстеження у дитячого офтальмолога за місцем проживання. І вже за його направленням записатись на лікування, - розповідає головний педіатр міста Людмила Саєнко. - Результати лікування тим кращі, чим раніше виявлена патологія та розпочате лікування».


Переглядів: 4922
Поширень: 0